Ускоро стиже други том Баркерових “Књига крви”

Бранислав Предојевић
Ускоро стиже други том Баркерових “Књига крви”

НОВИ САД - Издавачка кућа “Орфелин” годину дана након што је у едицији “Црна мачка” објавила први том “Књига крви”, ремек-дјела британског мајстора хорора Клајва Баркера, објавиће и други том ових жанровског класика.

Друга књига доноси преосталих четрнаест прича и новела из култне колекције која је средином осамдесетих година извршила трансформацију хорор жанра.

Изворно, Баркерове новеле су у Енглеској објављене у шест књига током 1984. и 1985. године. Ауторова тадашња жеља била је да новеле буду објављене у два тома, али се издавач није одлучио на такав корак због великог ризика који је са собом носило име до тада непознатог младог аутора, али и јединствени, изузетно смјели стил писања хорор прозе. Међутим, на велико изненађење и аутора и издавача “Књиге крви” су по објављивању наишле на изванредан пријем од стране читалачке публике па и Баркерових много искуснијих колега по перу, као што су Стивен Кинг и Ремзи Кембел.

Двојица великана жанровске књижевности нису штедјела ријечи хвале препознајући у Баркеру носиоца новог таласа хорор прозе. Прозна остварења сабрана у “Књигама крви” критичари су оцијенили као неумољиво детаљна. Тај недостатак уздржаности постао је Баркеров заштитни знак, а критичарка Бет Левин је написала да аутор никада не скреће поглед, без обзира на то колико је сцена језива.

- Слиједи сваку причу до њеног логичног краја, не зазирући од детаља. Резултат је хипнотишући, узнемирујући и усхићујући, у исто вријеме - истакла је Левинова. Критичар Мајкл Морисон је за сугерисао да Баркерове приче представљају снажно изражен коментар о људској природи, док је писац Ким Њумен процијенио да писци попут Баркера подстичу могућност да хорор књижевност постане најприкладнија врста за бављење темом живота у позном 20. вијеку.

Српско издање “Књиге крви” долази у два тома, управо онако како је млади Баркер својевремено желио. У првом тому су се нашла дјела из прве три књиге, док ће се у другом наћи приче и новеле из “Књига крви” 4, 5 и 6. Поред Баркерових прича у преводу Горана Скробоње, у другом тому ће се наћи и детаљан поговор под насловом “Клајв Баркер, Записано у крви и месу”, који је написао уредник едиције “Црна мачка” др Дејан Огњановић.

Како Огњановић истиче, тај текст је практично мини-дисертација на пуних 70 страна великог формата ове књиге о поетици Клајва Баркера и значају “Књига крви” у историји хорора.

Књига од готово 600 страна великог формата биће урађена у тврдим корицама и штампана у двије боје (црвена и црна). Корице ће бити у пуном колору, мат пластифициране и са златотиском. Ово луксузно издање биће доступно на овогодишњем београдском Сајму књига, на штанду “Орфелина”. За разлику од претходног, други том се неће наћи у претпродаји, већ ће након сајма бити доступан за наруџбине на сајту издавача, а крајем новембра и у књижарама.

Илустрације

За сваку од 14 прича и новела у другом тому, урађене су оригиналне илустрације.

Ове раскошне визуале потписују Сташа Миладиновић, Љубица Новаков, Реља Поповић, Александра Девић, Андреј Ландуп, Тамара Станковић, Никола Узелац, Данило Лаловић, Валентина Боднар, Ања Кртинић, Ангелина Милосављевић и Стефан Грковић. Додатне, преградне илустрације урадио је Ивица Стевановић који је, такође, заслужан и за илустрације на предњој и задњој корици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана