Ускоро роман “Једно ђубре мање, коначна верзија” Ђорђа Бајића

Рајко Вуковић
Ускоро роман “Једно ђубре мање, коначна верзија” Ђорђа Бајића

БЕОГРАД - Ново издање романа “Једно ђубре мање, коначна верзија” писца и публицисте Ђорђа Бајића излази у новембру у издању београдске “Лагуне”.

Наиме, ријеч је трећој књизи из  трилогије, коју још чине романи “Смрт у ружичастом” и “Умри, љубави” који су одлично примљени од стране књижевне јавности, али је сада у питању коначна и прерађена верзија, у односу на прво издање романа (Чаробна књига, 2015)

У новом роману Бајић читаоце поново води у живописни транзицијски Београд, међу тајкуне и спонзоруше, гориле и старлете, у свијет мржње и насиља у којем ће главну улогу имати инспектор Никола Лиман, којег су читаоци упознали у претходним романима.

- Син једног од најпознатијих београдских тајкуна одлази на уобичајену прославу свог рођендана у чувени ноћни клуб. Та уобичајеност подразумева обиље голих девојака и алкохола. Међутим, гутљај најскупљег шампањца долази му главе и он се убрзо, отрован, стропоштава на под. Случај за инспектора Николу Лимана! Лиман, интелигентан и помало окрутан инспектор, улази у компликован и корумпиран свет Митра Крстића и његовог отрованог сина Милидрага, у свет превара, лажи и демонстрације моћи - гласи синопсис романа.

Писац Ђорђе Бајић или “српски Несбе”, како га многи називају, истакао је за “Глас Српске” да је трилогија писана у чендлеровском маниру, али и да се ради о друштвеним хроникама које показују куда води модерни свијет похлепе и грамзивости у којем се друштво тренутно налази.

- Та три романа су у својој поставци веома чендлеровска, широког су захвата, у њима све врви од фаталних жена и разноразних пробисвета, не мањка злочина и преокрета. Наравно, све то прилагођено мом сензибилитету и Србији у којој тренутно живимо. Ти романи су и својеврсне друштвене хронике, које показују куда воде грамзивост, корупција и бахатост. У њима се уз уметничку дораду прелама све оно што нам се догађа. Након ове трилогије намеравам да наставим са Лиманом, али у доста камернијим поставкама - рекао је Бајић.

О Бајићевом књижевном изразу и о томе какав ће утисак оставити новим романом на сваког љубитеља крими-романа писац Бојан Љубеновић наводи да је ријеч о трилеру који превазилази жанровске оквире.

- Бајић нам доноси причу која је на први поглед класичан трилер, али пажљиви читалац се не може отети утиску да се у овој књизи крије и нешто више. Догађаји, ликови и места из романа толико су му познати да их све време упоређује са онима их нашег реалног окружења. Када дође до краја, не престаје да се пита на кога је аутор мислио описујући застрашујућу и трагичну судбину породице Крстић. Остаје му и дилема ко је од кога преписивао - Бајић од живота или живот од Бајића - рекао је Љубеновић.

Роман излази у меком повезу на 264 стране.

КРИТИКЕ

Критичар Владимир Петровић имао је само ријечи хвале и за прво издање романа “Једно ђубре мање” из 2015. па је тим поводом написао да Бајић мајсторски ствара увјерљиве заплете и трилерски набој.

- Следујући правилима жанровске књижевности, Бајић ствара дело са добрим заплетом и ништа мање занимљивим набојем. Узори су му свакако такозвана тврдо кувана криминалистичка дела, чији су најзначајнији представници Дашијел Хемет и Рејмонд Чендлер. Свет у којем харају контроверзни бизнисмени, старлете, проститутке и богати наследници, сједињен са интригама које се плету између власти и криминалних структура, а зачињен са пуно дроге, алкохола и смрти, растуриће пркосни, непоткупљиви и од живота уморни детектив, баш како то и бива у тврдо куваним класицима детективског жанра - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана