Урош Петровић објавио књигу “Бајке: Првих седам”: Бескрајни простор авантуре и открића

Бранислав Предојевић
Урош Петровић објавио књигу “Бајке: Првих седам”: Бескрајни простор авантуре и открића

БЕОГРАД - Под окриљем издавачке куће “Лагуна” објављен је најновији књижевни пројекат Уроша Петровића “Бајке” у седам књига, од којих се свака појављује на ћирилици, латиници и на енглеском језику.

У већ препознатљивом стилу овог књижевника “Бајке” су осмишљене да заинтересују дјецу, а ослањајући се на богате илустрације дјеца могу и сама да их разрађују, обогаћују и домаштавају. Књига “Бајке: Првих седам”, постала је регионални бестселер и проглашена је за најбољу књигу из области књижевности за дјецу на Новосадском сајму књига 2023. године. Такође “Бајке: Других седам” направиле су огроман успјех и биле дуги низ мјесеци најчитаније дјечије књиге на нашем језичком простору, што је по ријечима Уроша Петровића логичан слијед, јер бајке дјеци нуде бескрајни простор авантуре и открића.

- Бајке су безбедан, бескрајно занимљив простор који пружа детету искуство авантуре и открића. Тако доприносе њиховом осећању безбедности и стабилности, посебно током периода промене или несигурности. Бајке су неопходне и за развој креативности и уметнички израз. Читање бајки може бити одличан начин за увођење деце у разликовање врста пријатељстава и односа, што је заиста драгоцено искуство и у стварном животу - каже Петровић.

И “Бајке: Трећих седам”, баш као и претходне двије књиге, илустровао је Александар Золотић, који илуструје књиге и за чувене свјетске издаваче.

- Рад са маестром Александром Золотићем је био веома надахњујући, мислим да смо поново успели да створимо нешто проверено и драгоцено, што носи прегршт традиционалних вредности и уједно нешто сасвим другачије, ново и посебно - каже Петровић. Са друге стране Александар Золотић каже да је ово била потпуно нетипична сарадња посматрано прије свега из угла илустратора.

- Рекао сам након читања материјала Урошу да ни током рада на илустрацијама за Дизнијеву књигу није било ни близу овако захтевно! И питао сам га: “Када мислиш да ћу стићи да ти илуструјем све ово?”. Он ми је на то одговорио да завршим илустрације кад год хоћу, ал' да грми! Помислио сам: “Грми теби у глави”. Испоставило се да је био у праву. Илустрације стварно грме - рекао је Золотић.

Књига има 136 страница у меком повезу, а боље препоруке за њено читање од бесмртних ријечи Алберта Анштајна и даље нема: “Ако желите да ваша дјеца буду интелигентна, читајте им бајке. Ако желите да буду још интелигентнија, читајте им још бајки!”

Традиција

Петровић већ годинама пише књиге за дјецу и младе које помјерају границе у савременој српској литератури.

Почевши од збирки прича, мозгалица и романа у загонеткама до фантастичних приповијести, дела овог аутора јесу оригиналне пустоловине које награђују читаоце. Да не заборавимо, читање бајки унапређује концентрацију и памћење, подстиче развој ума, маште и критичког размишљања, успоставља емпатију и самосвест, развија језичке вјештине, а све то се значајно одражава на постигнућа у школовању и животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана