Умро писац Милован Витезовић

Танјуг
Умро писац Милован Витезовић

БЕОГРАД - Писац Милован Витезовић преминуо је данас послије дуге и тешке болести, изазване корона вирусому у Београду у 78. години, речено је Тањугу у Скупштини града.

Милован Витезовић је српски и југословенски књижевник, сценариста и драматург. Рођен је 11. септембра 1944. године у мјесту Витезовићи код Косјерића.

Живио је и радиио у Београду.

Аутор је бројних романа, песама, есеја, драма, филмских и телевизијских сценарија, критика и афоризама, те се с пуним правом убраја међу најплодније српске писце.

Написао је више од 60 књига које су објављене у око 250 издања.

Његови романи "Лајање на звезде", "Шешир професора Косте Вујића" и многи други доживјели су десетине издања, а њихове филмске и телевизијске верзије вишеструко су награђиване широм свијета.

За свој рад освојио је бројне престижне награде у Србији и региону.

Члан је Удружења књижевника Србије и српског ПЕН центра.

Управо га је Управни одбор Удружења књижевника Србије 30. марта 2012. године предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности (САНУ), али није изабран.

На питање новинара да прокоментарише то што није изабран за академика једном приликом је изјавио: "Веома је часно бити члан Српске академије наука и уметности, али није нечасно ни остати у друштву са Милошем Црњанским и Миланом Кашанином".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана