Умјетник огледало друштва

Мирна Пијетловић
Умјетник огледало друштва

Задатак сваког умјетника је да буде огледало друштва. Он рефлектује оно што гледа и доживљава. Балкан је недефинисана судбина, просијана дубоким митским свијетом, распламсалим ефектима, религиозном заслијепљеношћу, колективним емоцијама, које успјешно филтрирају државне власти.

Рекао је ово за “Глас Српске” књижевник Живко Перић, добитник награде “Слово Подгрмеча”, коју додјељује жири Међународних књижевних сусрета “Шушњар 2013”. Перић живи и ради у Њемачкој, до сада је објављивао пјесме и приповијетке, а ову награду добио је за роман “Балкански рецидив”, објављен у издању “Арт принта”.

Главни јунак романа Тешо, због само једне пјесме, окарактерисан је као националиста и, ни крив ни дужан, завршава у затвору.

- Тај режим, који се срушио као кула од карата, био је испуњен празним формализмом, митским личностима и организацијама, политичком и семантичком строгоћом, угњетачким социјалним амбицијама... Моје студентске дане у Бањалуци, осамдесетих година двадесетог вијека, упоредио бих са данашњим новим пионирима, који сањају о дигитализованом човјеку, чије би се функције пратиле сензорима. Заправо, ради се о опсервацији која се преноси на културу - казао Перић.

Сматра да је литература, као и свака друга умјетност, увијек и експериментално поље за неку форму заједнице у датом времену.

- Критика циничног разума је увијек слична. Супстанцијални одмак ћемо направити ако се удаљимо од доминантне пароле: “Ја желим да будем оно за шта сам плаћен, па макар пропао мој таленат”. Умјетник не смије да буде цвијет, он мора кроз аргументовани цинизам, интелигентну рефлексију, интуитивну оштрину да направи помак из матрикса у којем се дуго налазимо - казао је Перић.

“Балкански рецидив” је и књига о људској судбини уопште, а у овом роману Перић комбинује и преплиће реалистичко и модернистичко приповиједање.

- Умјетност је вијековима била противпринцип природе. У њој конкурише човјек на класичан начин, као стваралац. У “Балканском рецидиву” ја сам покушао да освијетлим сјенку прошлости, искажем осјећај за драматичне пропорције, али и да очувам дигнитет умјетничке форме. Отуда и ова испреплетеност. Иначе, да би се описао описао балкански табло потребно је много времена, рада и просторног искуства - казао је Перић.

Ријеч жирија

- Живко Перић вјеродостојно описује братоубилачки сукоб на простору бивше Југославије и страдање оних који су вјеровали у идеју једнакости и заједништва. У роману “Балкански рецидив” Перић говори о живљењу у комунистичком периоду и посљедицама тоталитарне владавине над народом и човјеком. Овај роман представља епско приповиједање о времену које се покушава заборавити, али оно се појављује у новом руху, у којем се неправда према човјеку и даље чини, на другачији и суптилнији начин - образложио је жири награду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана