Удружење књижевника РС тражи статус од јавног интереса

Срна
Удружење књижевника РС тражи статус од јавног интереса

Бањалука - На сједници Скупштине Удржења књижевника Српске апеловано је на Министарство просвјете и културе да подржи приједлог да ова асоцијација добије статус од јавног интереса, имајући у виду значај књижевног стваралаштва за културу и опстанак Републике Српске.

Једногласно је прихваћен Приједлог програма рада за 2016. годину, иако је његова судбина извјесна само под условом да удружење добије статус од јавног интереса за који се пријавило по расписаном конкурсу Министарства управе и локалне самоуправе Српске, саопштено је из овог удружења.


Закључено је да се изврши пререгистрација и да умјесто садашњег назива Удружење књижевника Српске буде преименовано у Удружење књижевника Републике Српске.

На сједници Скупштине, која је одржана јуче у Бањалуци, једногласно је у чланство Удружења књижевника Српске примљено 20 нових чланова, међу којима и угледни писци из Србије Милован Марчетић, Емир Кустурица и Душан Савић.

На сједници су упућене примједбе Министарству просвјете и културе јер средства која издваја за рад Удружења књижевника Српске нису довољна за било какав вид одрживости књижевне сцене у Републици Српској, а поготово изван њених граница.

"О томе колико су скромна средства којима располаже Удружење, најбоље илуструје податак да је оно у 2013. години пословало са мање од 15.000, а у 2014. са 25.000 КМ", наводи се у саопштењу.

На Скупштини је постигнут договор са свим подружницама Уружења - Бањалука, Требиње, Источно Сарајево, Бијељина и Градишка да убудуће дјелују јединствено на свим пољима свога рада.

Донесена је одлука о немогућности двојног чланства у овом и другом ентитетском Друштву писаца у БиХ, а књижевницима је дат рок од мјесец дана да се одреде чији ће чланови бити.

У саопштењу се подсјећа да Друштво писаца у БиХ није кровно удружење писаца БиХ, те да су правни насљедници бившег Удружења књижевника БиХ подједнако кровна удружења оба ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана