“Учење среће” Љиљане Лазаревић и “Књига лишћа” Здравка Миовчића пред читаоцима у НУБ РС

Илијана Божић
“Учење среће” Љиљане Лазаревић и “Књига лишћа” Здравка Миовчића пред читаоцима у НУБ РС

БАЊАЛУКА - Књиге поезије “Учење среће” Љиљане Лазаревић и “Књига лишћа” Здравка Миовчића биће представљене читаоцима вечерас од 19 часова у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци.

О овим књигама са  ауторима разговараће професори Душко Певуља и Ранко Поповић.

Професор Душко Певуља говорећи о књизи “Учење среће” истакао је да нас слојевита путања коју нам предочавају ове пјесме води од ожиљака и патњи тих неизбјежних уреза на души преко учења среће до посвајања заслужених озарујућих тренутака.

- Изабрани стварносни моменти, упечатљиви топоси (кућни праг), допадљиве лирске слике, рефлексије и експресије фино су језички уобличени, увјерљиво сјенчећи један пјеснички свијет који зрачи преплетом духовности и душевности - објаснио је Певуља.

Књига “Учење среће” објављена је у издању “Одисеје”, а у опису овог дјела Силвана Хаџи Ђокић је истакла да поезија Љиљане Лазаревић није исказ епике, празног замаха и високе амбиције.

- Њена интимистичка визија говори о радости и тежини живота овде и сада - навела је Хаџи Ђокић.

Друга књига која ће бити представљена читаоцима у НУБ РС је “Књига лишћа” Здравка Миовчића која је објављена у издању Центра за српске студије.

У опису овог дјела књижевник Ђорђе Нешић је навео да је Здравко Миовчић, танани лирски поета, винољубац и винопојац, саткао књигу стихова сукладно златној јесени свог живота и годишњег природног циклуса.

- Поистовјетивши листове дрвећа с листовима књига, аутор листа успомене, разабирући у њима вјечност тренутака и тренутке вјечности. Лаког корака кроз “плетеније словес” ниже стихове природно, као што лишће с вјетром и добом усклађује своју судбину - закључио је Нешић.

О књижевницима

Здравко Миовчић до сада је објавио осам књига поезије, а неке од њих су “Зашто ти нисам писао”, “Шкриња и шапат”, “Што је душа скупила”, “Љубав винопојца - пјесме о вину и уз вино” те “Нити ђедових прича”.

Љиљана Лазаревић је до сада објавила неколико збирки поезије, а то су “Пут према себи”, “Тренутак пре буђења”, “Горки спокој”, “Облакове руке” те “Состенуто”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана