У Сребреници представљени лик и дјело писца Марка Марковића

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- У Народној библиотеци Сребреница данас су представљени лик и дјело зворничког књижевника, публицисте и културног радника Марка Марковића.

У оквиру треће манифестације "Дани Марка Марковића", коју организује Матична библиотека Зворник, данас је у Сребреници професор Станислав Томић одржао видео-презентацију о књижевнику, учеснику пробоја Солунског фронта, књижевном критичару, првом предсједнику Друштва писаца БиХ и некадашњем директору Народног позоришта и Издавачке куће "Свјетлост" из Сарајева.

Томић је истакао да је Марковић аутор збирки прича "Од сумрака до зоре" и "Крива Дрина", за коју је 1935. године добио књижевну награду Српске академије наука.

"Марковић је рођен 1896. године у Зворнику, а умро је 1961. на Палама. Дружио се са Ивом Андрићем и осталим писцима и интелектуалцима тога доба и био један од двојице потписника Новосадског споразума о језику 1954. године", рекао је Томић Срни.

Он каже да је занимљиво да је Андрић за поклоњену књигу "Крива Дрина" Марковићу поклонио свој роман "На Дрини ћуприја", на којем је написао посвету "Све Дрине овог свијета су криве, никада их не можемо исправити, а никада не треба да их престанемо исправљати".

Томић је рекао да је, због епидемилошких мјера, овогодишња манифестација "Дани Марка Марковића" организована као видео-презентација о овом културном раднику и биће приказана у пет општина регије Бирач како би се заинтересовани упознали о лику и дјелу овог писца и културног прегаоца.

Организатор је Народна библиотека и музејска збирка Зворник. Циљ манифестације је да представи широј јавности рад и дјело Марковића и сачува од заборава његов значај за развој културе не само у зворничкој регији, већ и на нивоу БиХ.

Покровитељ манифестације је Министарство културе и информисања Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана