У Градишци представљена књига „Нас два брата"

Милан Вујић
У Градишци представљена књига „Нас два брата"

ГРАДИШКА - У Културном центру Градишка вечерас је представљена књига „Нас два брата“, аутора Вулета Журића.

Ријеч је о дјелу које се бави животима двојице истакнутих личности српске историје – браће Стојановић.

Кроз ову књигу, Журић нас води кроз биографије доктора Младена Стојановића, славног партизанског команданта, и Сретена Стојановића, једног од најзначајнијих вајара у српској историји, чији споменици Карађорђу и Његошу красе само срце Београда.

Журић је рекао да је књига документарна проза у којој ништа није измишљено, јер су животи браће Стојановић невјероватни. Они су се окупљали око идеје слободарства и идеје важности образовања.

-Сретен и Младен су дошли из једне сиромашне свештеничке породице која је успјела да школује све кћерке и синове да заврше факултете - рекао је Журић. 

Он каже да је Сретен најприје био познатији као вајар, студирао је у Паризу  и много тога урадио у Београду, а Младен је био народни љекар који је бесплатно помагао, лијечио сиротињу ,те играо тенис. Када је почео рат постао је комадант и врло брзо се преселио у легенду зато што је трагично убијен 1942. године.

Професорица књижевности Радана Станишљевић рекла је да књига представља једно мало враћање дуга  великој биографији, јер су Сретен и Младен два имена са којим би се поносио много већи народ и држава. 

Она је истакла да је Младен Стојановић непоновљива јединствена личност у историји, послије Другог свјетског рата.

Присутнима се на промоцији ове књиге обратио и градоначелник Градишке Зоран Аџић који је истакао да је опредјељење Градске управе да подржи оваква дјела, односно све приче које говоре о значајним историјским личностима из Градишке и наше околине. 

-Такође на овај начин настојимо да млађим генерацијама представимо шта значи бити један борац и херој ,као и једна велики умјетник - додао је Аџић.

Осим аутора, о књизи су говорили епископ пакрачко-славонски Јован, професор српског језика и књижевности Радана Вила Станишљевић и директор издавачке куће „Вукотић Медиа“ Манојло Мањо Вукотић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана