У Београду одржано књижевно вече посвећено Петру Кочићу

Срна
У Београду одржано књижевно вече посвећено Петру Кочићу

БЕОГРАД - У Удружењу књижевника Србије вечерас је, у оквиру Кочићевог дана у Београду, у присуству књижевних стваралаца из Србије и Републике Српске одржано књижевно вече посвећено великом српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу.

Књижевник Душко М. Петровић истакао је да Кочићев језик сигурно најбоље осликава живот и услове “не само под окупацијом, него и данас на слободи”.

“Подсетићу вас да је у једној анкети коју је организовала жМатица Српскаж Исидора Секулић казала: жКада бих могао језик једног писца бити језик једног народа, ја бих гласала да то буде језик Петра Кочићаж”, рекао је Петровић.

Он је нагласио да су околности довеле до тога да вечерас на књижевној вечери буду само књижевници из Србије и Републике Српске чиме је, како је рекао, добијен одличан књижевни мост преко Дрине и прилика да се говори о српском језику и писму у тренутку који је за њих судбоносан.

Писац Зоран Костић поручио је да је дјело Петра Кочића општа вриједност српског народа, чија актуелност не пролази.

“За то је, нажалост, заслужно и све оно против чега се Петар Кочић борио и на шта је указивао, јер је све то и даље актуелно као да се ништа није промијенило од његовог времена до сада”, рекао је Костић.

О Кочићу и вриједности његовог књижевног завјештања за српски језик, књижевност и културу говорили су и Жељка Аврић, Валентина Питулић, Горан Шаула, Бранислав Зубовић, Миладин Берић, Живко Вујић и Милан Ракуљ.

Кочићев Дан у Београду дио је манифестације Кочићев збор, а у главном граду Србије се у континуитету обиљежава већ тридесетак година, у посљедњих 15 година у организацији Удружења књижевника Србије и Представништва Републике Српске у Србији.

Раније данас представници Организационог одбора Кочићевог збора, удружења књижевника Републике Српске и Србије, града Бањалуке и Представништва Републике Српске у Србији су положили цвијеће и прислужили свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду и на споменик великом писцу у Чубурском парку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана