Три романа у трци за Сову

Мирна Пијетловић
Три романа у трци за Сову

Бањалука - У најужи избор за књижевну награду "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево ушли су Живојин Ивковић са рукописом "Обала", др Петар Пјешивац са рукописом "Црно пиле које бјежи" и Иван Златковић, који је аутор рукописа "Повратак Ж-а (антиутопија)".

Побједник конкурса биће награђен са 15.000 марака и објављивањем романа у тиражу од 1.000 примјерака.

Такође, у издању Завода за уџбенике и наставна средства биће штампани другопласирани и трећепласирани роман.

- Наша идеја је била да свим писцима са српског говорног подручја пружимо мотивацију и прилику да се њихово дјело промовише у једној од најреспектабилнијих издавачких кућа, али и шире - рекао је директор Завода за уџбеника и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић.

На конкурс је стигло 121 дјело из седам земаља, а стручни жири "Златне сове" у саставу проф. др Младен Шукало, предсједник, те чланови проф. др Дејан Ђурић и проф. др Миљко Шиндић, имали су тежак задатак да са листе 12 изабраних рукописа одаберу најквалитетније.

- Драго нам је што наша издавачка кућа кроз ову награду има прилику да се промовише дјелима мајстора књижевне ријечи. Ова награда је на неки начин и наша обавеза према култури у Републици Српској, као и подстицај издаваштву и лијепој књижевној ријечи - рекао је Ристовић.

Предсједник жирија Младен Шукало истакао је да конкурс није био жанровски и тематски одређен, тако да су на конкурс пристигла различита књижевна дјела. Већ од сљедеће године, појашњава он, конкурс ће вјероватно бити профилисан, што ће сигурно пружити већи квалитет и промоцију појединих књижевних жанрова.

- Морам истаћи да, без обзира на награђене радове, одређени рукописи одишу истинским квалитетом и сигурно ће бити примијећени у књижевном миљеу Републике Српске, али и шире - истакао је Шукало и додао да ако буде финансијске могућности, биће одштампано и осталих девет рукописа.

Првонаграђени

Раде Ристовић је најавио да ће 4. септембра бити објављено име првонаграђеног, на дан када Завод слави своју годишњицу. Књига ће бити промовисана на предстојећем Сајму књиге у Бањалуци у организацији "Гласа Српске".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана