Трећи дан "Императива" обиљежио разговор са Миленом Марковић

Миланка Митрић
Foto: Б.Брезо

Бањалука – Разговор са књижевницом и овогодишњом добитницом НИН-ове награде за роман-поему "Деца" Миленом Марковић, којег је водио Звонко Карановић обиљежио је синоћ трећи дан петог регионалног фестивала "Императив", у препуној концертној дворани Банског двора.

Како је Карановић истакао, започињући причу о роману, ради се о дјелу које је могуће читати као породични роман, аутофикцију, дневник, продужени монолог или као драму, јер може да се чита из више праваца, те да је због свега тога јединствено.

- Ово је прекретничка књига, која се не среће на сваком кораку. Пуна је емоција, филмична, нежна и окрутна – навео је он.

Марковићева је током вечери читала дијелове из романа, објашњавала настанак и реалност дјела, те говорила о увезивању сјећања, фотографија и дешавања из прошлости у његову структуру, као и о свему што је утицало да "Деца" добију облик какав су добила.

- Перспектива везана за сећања није тако тачна. Често све што се десило једне године вежеш за један дан, али тежиште, поента и осећај остају ту. То је када осетиш да ниси важан, да си смртан. И није битно да ли си нашао тај тренутак у самом сећању, да ли си га призвао кроз фотграфију, песму или причу. Битно је да имаш шта да кажеш, да имаш своју причу – испричала је Марковићева о дјелу које у стиховима, кроз неколико цјелина приказује живот једне жене, њен пут, говори о породици, животним искушењима, одрастању и прошлости - пут од рођења до смрти, ерос и танатос.

Истог дана на фестивалу је приређено неколико програма, па су тако посјетиоци имали прилику да присуствују разговору са Звонком  Карановићем у кафеу "Јоко", промоцији збирке "Прије кабура – мрак" Феђе Гудића, објављеној у издању "Имприматура", који ће ове године представити неколико својих аутора на фестивалу.

У оквиру програма "Поезију ће сви читати" своје стихове говорили  су пјесници Ђорђе Крајишник и Стефан Вишекруна.

- Гости које "Императив" доводи представљају можда алтернативнију верзију књижевног фестивала, то не значи да је он панкерски фестивал, он је један од ријетких књижевних фестивала који на прво мјесто ставља ауторе и људе који се баве књижевношћу у смислу једне врсте поштовања онога што човјек ради, али и кроз услове који се аутору омогуће током боравка у Бањалуци. "Императив" се наметнуо као једна од најважнијих књижевних тачака у региону - навео је Ђорђе Крајишник.

Трећи фестивалски дан завршен је програмом "Ноте и слова", у оквиру којег је Ђорђе Крајишник са Селведином Авдићем разговарао о његовим романима "Седам страхова" и "Кап весеља".

- Овакви фестивали оживљавају умјетничку сцену и граде нову умјетничку публику и због тога су јако важни – казао је Авдић.

Истог дана одржан је и "Бајковница", радионица писања за дјецу, коју је водила књижевница Александром Чворовић.

У оквиру фестивала, који ће бити затворен вечерас, сваког дана од 10 до 20 часова отворен је сајам књига.

 

Данас на програму

13 часова  – Панел са писцима на тему  "Утицај поп/рок културе на савремену књижевност – Боб Дилан"

17 часова - "Имприматур представља…" Горан Дакић

18 часова -"Поезију ће сви читати" – Катја Горечан И Тања Ступар Трифуновић

19 часова - "Бајковница"

19 часова  - пројекција филма о Боб Дилану – Но дирецтион хоме (први дио)

20 часова - разговор са Магдаленом Блажевић

21:30 – "Ноте и слова" – Зоран Жмирић

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана