“Течна земља” у издању “Имприматура”: Дистопијски одраз алпске идиле

Бранислав Предојевић
“Течна земља” у издању “Имприматура”: Дистопијски одраз алпске идиле

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Имприматур” објавила је роман талентоване аустријске књижевнице Рафаеле Еделбауер “Течна земља” на српском језику.

Бавећи се питањима аустријске културе сјећања, породичним односима са нацизмом и утицајима науке на човјечанство, Рафаела Еделбауер у роману “Течна земља” приказује дистопијску слику Аустрије и стварности која се крије испод слика алпске идиле.

Роман је оригинално објављен 2019. године као друга књига ауторке и први роман, а током 2023. добио је позоришну адаптацију.

- Када јој родитељи погину у саобраћајној несрећи, талентована физичарка Рут Шварц, заинтересована за филозофију времена, креће у потрагу за Грос Ајнландом, родним мјестом својих родитеља. Иако је мјесто за којим трага тврдоглаво скривено од погледа странаца, Рут успијева да га пронађе, али убрзо долази до узнемирујућег открића и схвата да прелијепе градске фасаде крију проблематичну прошлост која доводи у опасност цијели Грос Ајнланд. Испод града простире се огромна рупа која као да има чудну контролу над животима мјештана. Свуда постоје скривени трагови о њој, али нико о томе не жели да прича, чак ни када постане јасно да је стабилност читавог мјеста угрожена. Да ли ову тишину контролише грофица која влада заједницом? И какву улогу игра Рутина породична историја, коју она тек почиње да открива - пише у најави издавача.

Роман “Течна земља” наметнуо се као несвакидашње успјешан наставак књижевне традиције коју су успоставили аутори попут Елфриде Јелинек и Томаса Бернхарда, уз одличне реакције критике и публике.

Сама ауторка навела је у једном интервјуу да град Грос Ајнланд јесте у одређеном смислу алегорија за Аустрију, али да је роман лако примјењив и на друге дијелове свијета.

- Узела сам одређене аспекте Аустрије и преувеличала их до те мјере да буду комични, бизарни и понекад надреални, без губљења њихове аутентичности. Аустрија је једноставно чудна, бизарна и надреална - рекла је Еделбауерова. Једнако тако, рупа испод Грос Ајнланда се дјелимично односи на тајне руднике испод нацистичких логора у којима су заробљеници радили за индустрију Верхмата, а за које би многи у Аустрији и Њемачкој жељели да остану покопани дубоко у прошлости, али не и Еделбауерова, која јасно наводи инспирацију за роман.

- Прави модел је мој родни град Хинтербрул, предграђе Беча. Ту је велика пећина, туристичка атракција. За вријеме Другог свјетског рата тамо су се производили дијелови за авионе и био је огранак концентрационог логора Маутхаузен, али таква подземна мјеста гдје су логораши производили за ратну индустрију била су чешћа, укључујући и Грос Ајнланд, фантастичну заједницу из романа у којој се, као што име говори, окупљају многе заједнице - рекла је Еделбауерова.

Британски “Гардијан”  написао је да је књига Рафаеле Еделбауер импресивни дебитантски роман и суптилна алегорија о памћењу историје и колективној кривици, у којој се комбинује сањива, готичка необичност са хировитим хумором и елементима фарсе… Спретно преплитање различитих регистара у роман,  језиве слутње и комичности ову причу чине задивљујућом и незаборавном. С друге стране, “Хепи мег” пише да је “Течна земља”  роман који се наслања на традицију магијског реализма, али истовремено истражује пријетње веома стварне прошлости.

Роман има 307 страна у меком повезу, а превод је дјело Тајде Дедић.

Ауторка

Рафаела Еделбауер рођена је у Бечу 1990. Студирала је на Универзитету примијењених умјетности у Бечу, гдје сада предаје.

Од 2009. године почиње да објављује у књижевним часописима и да наступа на фестивалима. Посебно се интересује за филозофију језика, а до сада је објавила неколико романа, радио-драма и есеја. Њен роман “Течна земља” нашао се у ужем избору како за Аустријску књижевну награду, тако и за Њемачку књижевну награду 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана