Тања Ступар Трифуновић добитница награде "Васко Попа"

М. М.
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Пјесникиња Тања Ступар Трифуновић овогодишња је добитница награде "Васко Попа" за књигу "Змијштак" објављену у издању "Архипелага", саопштио је жири ове престижне пјесничке награде.

- Збирка песама Змијштак састоји се из четири циклуса, "У оштро подне", "Змијштак", "Истина је деструктивна справа"и "Испочетка", кроз које се песникиња креће просторима интимности и љубави, породице и завичаја, историјске позорнице и превирања, и коначно, амбивалентног покушаја да се отвори простор за нови почетак. Песме Тање Ступар Трифуновић развијају се кроз мотивско повезивање добро познатих топоса, али тако што се вешто мимоилазе доминантни наративи унутар којих се они по правилу јављају у нашем песништву - наводи жири.

У саопштењу додају да пјесникиња са једне стране разоткрива ове наративе као стратегије моћи и доминације, потискивања и обесмишљавања нашег личног али и колективног постојања, а са друге стране нуди лирске и трезвене, често опоре увиде о међуљудским односима.

Жири за награду "Васко Попа" радио је у саставу: Драган Проле, Марија Шимоковић и Стеван Брадић (предсједник). 

На конкурс за награду пристигле су 54 књиге, а међу досадашњим добитницима су Стеван Раичковић, Иван В. Лалић, Милан Ђорђевић, Радмила Лазић, Душко Новаковић, Живорад Недељковић, Драган Јовановић Данилов и други.

Награда је први пут додијељена 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана