“Тако сам говорио зарад сутра”, књига интервјуа Срете Танасића: Свједочења о језику овог времена

Миланка Митрић
“Тако сам говорио зарад сутра”, књига интервјуа Срете Танасића: Свједочења о језику овог времена

БАЊАЛУКА - Свједочанства о статусу српског језика у протеклим деценијама, проблеми који се тичу питања службене употребе језика и закона којим би то требало да буде регулисано, присвајања и преименовања језика, само су дио онога што је стало у корице књиге “Тако сам говорио зарад сутра” аутора Срете Танасића.

Танасић је редовни професор Филозофског факултета у Нишу, научни савјетник Института за српски језик САНУ и дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, човјек који деценијама на безброј начина ради на изучавању српског језика и писма.

Међу корице ове књиге, у интервјуима које је овај научник давао од 2001. до 2020. године, стало је много битних чињеница које се тичу различитих страна и проблематике српског језика.

- Ова књига је изузетно актуелна, јер има за предмет стање у којем се налази савремени српски језик, као и процесе који се у њему одвијају. То су, пре свега, питања најновије спољашње историје језика као односа између језика и друштва у којем он постоји и у чијој је култури језик једна од темељних вредности. Политичка и вредносна издиференцираност савременог српског друштва одражава се на ставове које о српском језику имају његови говорни представници и други грађани Републике Србије, али и сви други у земљи и изван ње који су заинтересовани да и утицањем на језичку политику и језичко планирање утичу на правац развоја српског друштва. Из тога следи да ова књига такође има и предмет посебне тежине и значаја, јер од статуса књижевног језика умногоме зависи статус културе којој он припада и друштва у целини - наводи у предговору књиге, насловљеном са “Меродавна сведочења о српском језику данас” академик Предраг Пипер.

Он додаје да је у питању књига једног од најмјеродавнијих тумача процеса и стања у савременом српском језику, човјека који је свој радни вијек посветио проучавању савременог српског језика из различитих углова.

- У овој књизи постављена су многа важна питања о српском језику данас и понуђени су добро образложени одговори од веома меродавног стручњака, што књигу препоручује да се чита с пуном пажњом и поверењем - закључује Пипер.

Књига је раздвојена у двије цјелине, у којима су издвојени интервјуи које је Танасић давао у посљедњих двадесет година. Како сам Танасић у уводном дијелу напомиње, првим дијелом обухваћени су интервјуи које је дао средствима информисања, а другим они који су дати стручњацима.

- Сви се тичу српског језика и ћирилице - њиховог статуса у нашем друштву и на цјелокупном српском језичком и националном простору. Вјероватно у сваком разговору о покренутим темама нисам рекао све што сам могао или што је требало рећи. Није то зато што нисам хтио или нисам смио да кажем, већ због ситуација у којим су они настајали. То је просто тако због природе интервјуа - наводи Танасић.

Књигу “Тако сам говорио зарад сутра” објавила је издавачка кућа “Чигоја штампа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана