Свједочанство о животу и стваралаштву у »Библиографија« Младена Шукала

Александра Маџар
Свједочанство о животу и стваралаштву у »Библиографија« Младена Шукала

Бањалука - Аутори ове монографије, који су нас позвали на својеврсну духовну гозбу, приређену своме професору у част, као да су у стварности хтјели да потврде стару мисао да је вјера без дјела мртва, па и она вјера посебне врсте, у свога учитеља, у име које су се прихватили овога захтјевног посла, спремни на подвиг, да га принесу зарад другог.

Рекла је ово на промоцији књиге Библиографија Младена Шукала рецензент овог дјела и професор на Филолошком факултету у Бањалуци Мирјана Стојисављевић и истакла да су аутори др Јелена Јањић, библиограф-савјетник у националној библиотеци и професор на Филолошком факултету Данијел Дојчиновић урадили значајан и одличан посао.

Промоција, која је одржана у понедјељак, нешто послије подне, почетак је једне значајне приче. Многобројни пријатељи, колеге и породица увеличани су промоцију својим присуством, којим су указали поштовање према професору Шукалу и његовом раду.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске покренула је едицију "Библиограпхиа университатум", у оквиру које намјерава да објављује и персоналне библиографије професора оба наша универзитета, који то желе и који сматрају да су углавном заокружили свој научни и умјетнички опус.

 - Желимо да изразимо задовољство што је прва књига у овој едицији Библиографија Младена Шукала, редовног професора Филолошког факултета у Бањалуци и предсједника Друштва чланова Матице српске у Републици Српској, као и дугогодишњег сарадника Народне и универзитетске библиотеке РС и, на крају, мог професора - рекла је Јањићева.

Дојчиновић се осврнуо на интервју који је радио са Шукалом, а који ће читаоцима бити одлична водиља кроз стваралаштво и живот професора.

- Он прати хронологију живота професора Шукала у тезама дату на самом почетку и детаљније говори о кључним моментима његовог рада. Може се рећи да су двије главне вриједности овог интервјуа: с једне стране освјетљава околности у којима је професор радио, а с друге даје аутентично свједочанство о културном животу Бањалуке, чији је један од активнијих учесника деценијама управо професор Шукало - истакао је Дојчиновић.

Надахнуто и са посебним поштовањем Стојисављевићева је говорила и о утиску који се понесе након што се заклопе корице ове, како каже, "чудесне" књиге.

- Ова је монографија лекција из саосјећајности, којој нас је поучило двоје младих аутора, шаљући поруку како само треба да радимо поштено и предано, с вјером у оно за шта се залажемо, при чему се, по моме суду, ваља држати мисли нашег великог Лазе Костића, која гласи: "Нема живота мислима за које се не залаже живот" - нагласила је она.

Објаснила је да су у профилисању ове библиографско-монографске књиге аутори умјели да се на истанчан начин повуку у позадину, нарочито трудољубива колегиница Јелена Јањић, чији уложени рад превазилази сваку похвалу, а која је зналачки, стрпљиво и устрајно селектовала чак 1.103 библиографске јединице према највишим међународним стандардима за библиографски опис монографских публикација.

Професор

- Библиографија мојих објављених текстова представља једну врсту животописа, у којем је показана природа мог дјеловања садржаног у "гледању" (позоришне, филмске и ТВ критике), "читању" (књижевна критика, књижевне студије), "писању" и "говорењу". Исто тако, она је свједочанство о свим мојим књижевним, умјетничким и културолошким интересовањима - казао је Младен Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана