Светислав Басара у трци за награду Меша Селимовић

Курир
Светислав Басара у трци за награду Меша Селимовић

Београд - Светислав Басара једини је писац из Србије увршћен међу пет аутора који су ушли у ужи избор за награду „Меша Селимовић” за најбољи роман објављен у 2012. години на простору БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије, преноси "Курир".

У конкуренцији за престижно признање су Даша Дрндић и Јосип Млакић из Хрватске, као и Андреј Николаидес и Милорад Поповић из Црне Горе.

Награда, која носи име великог писца, установљена је одлуком општине Тузла 2001, а овог пута биће додељена 7. септембра у оквиру 13. међународних књижевних сусрета Cum grano salis.

Басара се такмичи с романом „Дуговечност”, у којем је успио да једним дијелом обједини комунистичку доктрину и јединствености и разлике „наших народа и народности”, одвевши их у крајност.

Радећи у франкфуртском зоолошком врту два српска исељеника воде дуге разговоре и жучне расправе о прошлости, садашњости и будућности земље коју су напустили.

Прошле године награда „Меша Селимовић” додјељена је Фаруку Шехићу за „Књигу о Уни”.

Финале је протекло у спору сарајевског писца Абдулаха Сидрана и предсједника жирија, академика Зорана Лешића поводом неуласка Сидрановог романа „Откуп сирове коже” у конкуренцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана