“Стрелац” Паула Коеља најтраженији наслов на вечери посвећеној књигама

Приредила: Илијана Божић
“Стрелац” Паула Коеља најтраженији наслов на вечери посвећеној књигама

БАЊАЛУКА - Књига “Стрелац” Паула Коеља, која доноси занимљиву причу о животној мудрости, најтраженија је на манифестацији “Ноћ књиге” коју традиционално организују издавачка кућа “Лагуна” и ланац књижара “Делфи”.

Ово дјело у издању “Лагуне” објављено је почетком овог мјесеца, а на српски језик превела га је Дуња Лозук.

Прича прати некад славног стријелца који је изабрао да живи као дрводјеља у једном забаченом селу. Међутим, једног дана у село долази човјек који га изазива на борбу.

- Сведок тог надметања биће дечак који ће задивљено посматрати два вешта стрелца, међутим само један ће знати да му пренесе тајне овог умећа, као и велике животне мудрости - наведено је у “Лагунином” објашњењу.

Како су истакли, ова прича Паула Коеља подсјећа да су наши поступци нераскидиво повезани са трептајима душе и да живот обиљежен страхом од одбацивања или пораза није вриједан живљења. Ишчитавајући странице ове књиге схватамо да је добар и прецизан хитац потпуно другачији ако га постижемо са миром у души.

Одмах иза Коељовог дјела на листи најтраженијих су “Победници” Фредрика Бакмана, те “Одакле сам била, више нисам” Дејана Тиага Станковића, потом “Мала Италијанка” Лусинде Рајли и “Лаку ноћ, Пунпуне 1” Инија Асана.

На основу поменутих дјела можемо примијетити да су читаоци тражили како свјетске бестселере тако и књиге домаћих писаца, што нам свједочи и податак да су међу траженијима биле и књиге “Дете у теби мора да пронађе свој завичај” Штефани Штал, “Не само за Божић” Натали Кокс, “Доктор Д.” Горана Марковића, “Барбароса” Џонатана Димблбија, “Искре налик звездама” Надије Хашими, “Срећа је пити чај с тобом” Мамен Санчес и “Небеска дворишта” владике Григорија.

До краја су на листи и “Ђаво увек носи црно” Л. Џ. Шен, “Есторил” Дејана Тиага-Станковића, “Семпер идем” Ђорђа Лебовића, “Иконостас” Горана Петровића, “Нових 147 прича из занимљиве историје Срба” Момчила Петровића, “Срећна Нова година” Малин Стен, “Што је мушкарац без бркова” Анте Томића и “Папир” Горана Петровића.

Дјечија литература

Током ноћи посвећене књигама, потражња је била велика и за дјелима за најмлађе читаоце. “Лагуна” је саопштила да су најтраженије књиге за дјецу биле “Тајне дединог кофера” Бојана Љубеновића, “Бајке: првих седам” Уроша Петровића и сјајно издање “20 изузетних девојчица које су промениле свет”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана