Стижу “Оркански висови” у новом руху: Страствена прича о демонској љубави

Приредила: Илијана Божић
Стижу “Оркански висови” у новом руху: Страствена прича о демонској љубави

БАЊАЛУКА - Чувена прича о љубави, зависти, издаји и освети “Оркански висови” Емили Бронте биће објављена у новом руху у издању “Лагуне”, а читаоцима ће бити доступна од јуна.

Овај роман једини је роман Емили Бронте, а објављен је први пут 1847. године и то под псеудонимом Елис Бел. Међутим, наредне године, односно 1848. тридесетогодишња Емили Бронте умире. Након Емилине смрти, њена сестра Шарлота Бронте уређује рукопис “Орканских висова” и ову верзију успијева да објави 1850. као постхумно друго издање.

“Оркански висови” је дјело које је класик енглеске књижевности, али у доба када је објављен сматрало се да је контроверзан, јер је неуобичајено јак опис душевне и физичке окрутности провоцирао строге викторијанске идеале који се тичу вјерског лицемјерја, моралности, друштвених класа и неравноправности међу половима.

-”Оркански висови” су страствена прича о интензивној и готово демонској љубави између Кетрин Ерншо и Хитклифа, нахочета којег је усвојио Кетринин отац. Након смрти господина Ерншоа, Кетринин брат Хиндли малтретира и понижава Хитклифа, а он, погрешно верујући да му љубав према Кетрин није узвраћена, напушта имање да би се годинама касније вратио као богат и углађен човек - навели су из “Лагуне”.

Наиме, у наставку романа Кетрин се удала за човјека са сусједног имања, а онда је умрла.

- Мучен демонима чежње за изгубљеном љубављу, Хитклиф ће безосећајно спроводити насилну освету над две породице, док се у смрти не уједини с јединим бићем према којем је осећао блискост и нежност - саопштили су из “Лагуне”.

Овај роман Емили Бронте открива нове слојеве смисла у сваком новом читању и не престаје да запањује својом модерношћу и релевантношћу за свако ново доба.

У часопису “Гардијан” наведено је да “разбарушено ремек-дјело Емили Бронте није значајно само због своје дивље љепоте, већ и због смјелог преобликовања саме форме романа.”

Ово дјело на српски језик је превео Живојин Симић.

Филм

Роман “Оркански висови” послужио је као инспирација за адаптације које укључују филм, радио и телевизијске драматизације, мјузикл Бернарда Ј. Тејлора, балет, оперу, али и пјесму Кејт Буш из 1978. године. Филм “Оркански висови” премијерно је приказан 1939. године, а главне улоге су играли Лоренс Оливије, Мерл Оберон и Дејвид Нивен. Постоји и филмска верзија из 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана