Стихови на мосту чувају Андрића

Радмила Ђевић
Стихови на мосту чувају Андрића

Вишеград - Манифестација "Вишеградска стаза", посвећена имену и дјелу нобеловца Иве Андрића, окупила је у Вишеграду велики број пјесника, али и љубитеља писане ријечи из свих дијелова Српске, Србије и Црне Горе.

"Стаза" је завршена синоћ, а програм 34. манифестације коју организују општина Вишеград, Дом културе и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", био је разноврстан. У оквиру програма у Градској галерији отворена је изложба слика са 19. међународног ликовног саборовања, као и изложба фотографија Иве Андрића и поставка књига бројних издавачких кућа РС и Србије.

Одржани су и 17. сусрети библиотекара РС у организацији вишеградске Народне библиотеке "Иво Андрић". Награду за најбољег библиотекара добио је Жељко Савановић из Факултетске библиотеке у Бањалуци, а Народна библиотека из Мркоњић Града проглашена је најбољом библиотеком у Српској. За најбољег менаџера у библиотекарству изабран је директор бијељинске Народне библиотеке "Филип Вишњић". Награђенима је уручена повеља "Ђорђе Пејановић". Са свечане академије, којом је званично отворена "Вишеградска стаза", поручено је да "чувањем Андрића чувамо себе".

Бесједу о Андрићу на свечаној академији говорио је академик Миро Вуксановић, а стихове о нобеловцу казивао је глумац Тихомир Станић.

На једној од промоција прочитани су и дијелови из романа "Вук" аутора Мирослава Кусмука, српског писца млађе генерације који је своја књижевна дјела поклонио вишеградској библиотеци. Такође, одржано је књижевно вече пјесника на софи моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини. Љубитељи поезије могли су уживати у стиховима пјесника Неђе Ђевића, Миленка Јевђевића, Јованке Стојчиновић-Николић, Милице Лилић, Драга Владичића, Ђорђа Дабарчића, Зорана Богнара и Милице Бакрач. На сједници Градског одбора "Просвјете" донесена је одлука да се установи награда "Андрићева стаза", која ће се од сљедеће године додјељивати за најбољу прву збирку прича објављену на српском језику и ћириличном писму у периоду између двије "Вишеградске стазе".

Промоције

Другог дана "Вишеградске стазе" промовисан је Зборник "Андрићевом стазом". Такође, одржано је пјесничко вече Удружења љубитеља писане ријечи "Мост" из Вишеграда и промовисан 13. Просвјетин "Календар" и часопис "Нова зора" за 2013. годину. На промоцији су говорили пјесници из РС и Србије који су заступљени у овогодишњем броју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана