Славимо српски језик данас да бисмо га имали сутра

Илијана Божић
Славимо српски језик данас да бисмо га имали сутра

БАЊАЛУКА - Давно је Вук Стефановић Караџић рекао да је језик хранитељ народа и да док год живи језик, док га љубимо, њим говоримо и пишемо дотле живимо као народ.

Ове ријечи снажно одјекују у овом добу, а њихове важности сјећамо се данас, на Међународни дан матерњег језика, душе сваког народа.

У свијету се говори око 6.000 језика, а према прогнозама лингвиста, до краја 21. вијека више од половине ће одумријети.

О значају српског језика за “Глас Српске” говорила је предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић, која ће заједно са професором Душком Певуљом, поводом овог важног датума, говорити данас у Дому културе у Козарској Дубици.

- Циљ је да буде истакнута љепота српског језика кроз говорење стихова и мисли српских писаца и кроз пјевање на матерњем језику, да се кроз писане радове малих основаца покаже како они усвајају ћирилична слова. И радови и текстови биће на тему језика и људи који су значајни за развој српског језика - рекла је Савићева.

Додала је да су се приликом припреме организатори водили идејом да је важно истаћи да користимо ћирилицу, чувамо матерњи језик, али и да говоримо о положају српског језика данас, о правописним и граматичким грешкама које нас окружују.

- Било би сјајно да се Међународни дан матерњег језика обиљежава у свим градовима Српске. Иако се некоме може учинити да је то формалност и да не доноси битне промјене, светковине су важан дио нашег идентитета и било би предивно да сваке године на креативан начин обиљежимо овај датум - објаснила је она.

Како је казала у томе треба подстицати и подржавати највише дјецу и ученике, јер то има двоструку корист.

- Видјећемо шта они мисле о свом језику, његовим предностима и могућностима, како виде његову будућност а потом, даћемо им прилику да учествују у дискусијама. Треба имати на уму да то није само Дан матерњег језика, то је дан прошлости и будућности српског језика - испричала је она.

Истакла је да треба да сваки дан, почевши од себе и своје околине, а затим и на све друге начине, чувамо и његујемо српски језик.

- Поготово су ту важни професори српског језика и књижевности који својим ученицима свакодневно усађују љубав према језику. Морам да поменем, поред вриједних учитеља и наставника, лекторе који свој посао раде посвећено, привржени језику и говорној и писаној култури, захваљујући којима и даље читамо добра издања. Такође, ту су наше колеге у медијима, новинари, а неки од њих и професори српског језика и књижевности, који на свој начин, извјештавајући о језику и култури, дају свој допринос - истакла је Савићева.

Додала је да у посљедње вријеме имамо много писаца са нашег подручја чија су дјела популарна и читана, што је само по себи промоција језика.

Са Савићевом смо разговарали и о идеји да српски језик постане обавезан предмет на факултетима бањалучког Универзитета, а она нам је казала да у Србији већ постоји петиција о натпредметном статусу српског језика.

- Чини ми се да се сви залажу за више часова српског језика и за његово изучавање на факултетима. Та процедура захтијева посвећен рад и истраживање тренутног статуса језика и граматике у школама, иначе иницијатива нема будућност. Увјерена сам да би таква интервенција, али добро осмишљена, поткрепљена доказима и исправним намјерама имала смисла - закључила је она.

Библиотеке

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске обиљежиће данас у 12 часова Међународни дан матерњег језика.

- На занимљив начин осврнућемо се на језичке недоумице са којима се свакодневно сусрећемо - рекли су из НУБ РС.

Такође, Матична библиотека Источно Сарајево, у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организује интерактивни час на тему “Статус српског језика у савременом друштву”, који ће бити одржан данас у 17 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана