Сјећање на дјело Селимовића и Куленовића

И. Б.
Сјећање на дјело Селимовића и Куленовића

БАЊАЛУКА - Изложбом “Срце вам у милошту носимо”, која је постављена у Народној и универзитетској библиотеци РС, ова установа обиљежава 110 година од рођења књижевника Меше Селимовића и Скендера Куленовића.


На занимљив и живописан начин приказано је њихово стваралаштво на паноима, који су илустровани различитим фотографијама и модерним дизајном.

Књижевник и библиотекар Берислав Благојевић казао је за “Глас Српске” да ова изложба подсјећа на непролазну вриједност литерарног дјела ових стваралаца.

- Идеја се родила почетком године, међутим, епидемиолошка ситуација нас је омела да је раније реализујемо. Жеља нам је била да скренемо пажњу и поново актуелизујемо дјела ове двојице великана српске књижевности, а посебно Скендера Куленовића с обзиром на то да се Селимовић и даље радо чита - објаснио је Благојевић.

Истакао је да је наслов изложбе настао тако што су у фонду НУБРС пронашли текст Скендера Куленовића који је под овим насловом штампан 1944. године.

- То је једини куриозитет ове изложбе. Куленовић се појавио са сонетима прије Другог свјетског рата, а најпознатији је остао као пјесник. Сви га се сјећамо као аутора поема “Стојанка мајка Кнежопољка” и “Шева”. Оно по чему је изложба специфична је то што смо апостроф код Куленовића ставили на његове сонете и другу поезију - казао је Благојевић.

Нагласио је да су издвојили и неколико сјајних пјесама како би до изражаја дошао Куленовићев таленат за поезију, не само патриотску или револуционарну.

- Код Селимовића смо се базирали на разне цитате из романа “Тврђава” и “Дервиш и смрт”, јер је једноставност његових мисли, универзалност и стилска љепота заиста задивљујућа - навео је Благојевић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана