Санела Бабић, директорица удружења “Императив”, за “Глас Српске”: Стварање нове књижевне публике као мисија

Миланка Митрић
Санела Бабић, директорица удружења “Императив”, за “Глас Српске”: Стварање нове књижевне публике као мисија

БАЊАЛУКА – Стиже јесен, а с њом и нови књижевни догађаји у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, а новитет у раду овог удружења је програм “Мали ноћни разговори”, у оквиру којег ће бити представљене нове књиге домаћих и регионалних аутора.

Промоције ће бити одржаване у Банском двору од 21 час, а према ријечима директорице Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санеле Бабић намјера им је да поменутим програмом, како каже, “у служби књижевности” буду обухваћене и музичка, драмска и визуелна умјетност.

- Већ кроз промоцију овогодишњег фестивала и мултимедијалну изложбу “Огањ или Свјетлост?” чији је аутор умјетник Хадрон Хигс, на неки начин смо најавили почетак “борбе” за књижевност која је на простору у којем живимо неправедно запостављена. Град Бањалука је ове године издвојио 146.500 КМ  за 27 културних манифестација, а од тога 5.500 КМ  за двије књижевне манифестације. Наш посао је, поред промоције и популаризације књижевности, да указујемо на неопходност стварања нове књижевне публике, а то је могуће само ако искористимо расположиве ресурсе и креирамо иновативне програме који ће заинтересовати ширу јавност - казала је Бабићева за “Глас Српске”.

Први програм у оквиру “Малих ноћних разговора” је промоција збирке прича “Хербариј свете смрти” бањалучке књижевнице Михаеле Шумић, која ће бити одржана у сриједу у Арт дворишту Банског двора, од 21 час. У програму ће учествовати квартет “Либертанго” те првакиња Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић.

- Половином септембра разговараћемо о роману “Три знака круга”, аутора Саше Каралића. Саша је Бањалучанин који живи у Амстердаму гдје је стални предавач на Академији “Герит Ритвелд”. Промоција ће почети отварањем његове мултимедијалне изложбе “Квадрат” у малом изложбеном салону Банског двора. У плану су и промоције графичке новеле “Море је било мирно” Тање Ступар Трифуновић и Татјане Видојевић, романа “Гравитације” Сенке Марић те романа “Окретиште” Дамира Каракаша - додаје она.

Удружење је ове године организовало 4. регионални фестивал књижевности “Императив”, а током пет дана и девет различитих програма, представљено је 30 домаћих и регионалних аутора.

- Одржана је “Бајковница” радионица креативног писања за дјецу са којом је радила књижевница Јелена Којовић Тепић. Са посебном пажњом смо и ове године креирали програм “Лектира у подне”, у којем су са средњошколцима разговарали Миљенко Јерговић и Марко Томаш.  Све више младих људи на нашим промоцијама даје нам вјетар у леђа и наду да још није све пропало - закључује Бабићева и истиче, осврћући се на реализацију програмских садржаја под мјерама због пандемије вируса корона, да је већ помало дегутантно да људи који се баве организацијом културних догађаја причају о томе, јер су институције културе једина мјеста на којима се поштују све мјере надлежних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана