РС посвећена очувању ћирилице

Приредила: Цвија Мркоњић
РС посвећена очувању ћирилице

Београд - Шести наступ Републике Српске на 60. међународном београдском сајму књига, под слоганом "Пиши као што говориш: ћирилицом", свечано је отворен јуче.

Наступ РС је отворио министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, а на заједничком штанду током сајма публици ће се представити бројни издавачи из Српске уз промоцију 76 издања.

- Језик и писмо су наша највећа културна творевина, колико будемо чували језик и писмо, толико ће и они чувати нас - поручио је Малешевић.

Директор Представништва РС Млађен Цицовић напоменуо је да наведеним слоганом желе, уз књиге и разговоре о књигама, да упуте позив писцима, читаоцима, академицима, професорима, ђацима, студентима и другима да свој говор усагласе са писмом.

- Дјела која ће сигурно привући пажњу читалаца током промоција јесу романи Бранка Ћопића, прва монографија Ђузе Стојиљковића, те часопис "Крајина" - сматра Ненад Новаковић испред Удружења књижевника РС.

У оквиру београдске смотре писане ријечи публици ће бити представљена и књига "Гордана Дејановић - Од симболике до апстракције", приређивача Љубице Јањетовић, а у издању "Бесједе". Дјело обухвата биографију Дејановићеве, фотографије њених умјетнина, те детаље из сликаркиног живота. Након представљања на сајму промоција ове књиге биће одржана и у Бањалуци.

Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд" ће на самосталном штанду у петак представити капитално издање сабраних дјела Петра Кочића која су објављена у једној књизи, а приређивачи су књижевници Никола Вуколић, Никола Страјнић и Драгутин Илић.

- Чињеница је да ником као Кочићу не пристаје да буде представљен у овом лијепо опремљеном капиталном издању за којим влада велико интересовање - казао је Вуколић.

Посјетиоци сајма су јуче имали прилику да присуствују трибинама на тему "Бранко Ћопић: Јеретик голубијег срца", "У Бранковој кућици" и "Бранкова потковица". На руском штанду приказани су документарни филмови о Русији, која је почасни гост сајма, представљене су књиге о овој земљи и њеној књижевности, те одржан "Час руске кухиње". Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије представила је издаваштво и стваралаштво Срба са КиМ, а по четврти пут заредом на сајму је учествовала и Европска унија са својим штандом.

Јубиларни београдски сајам књиге у недјељу увече отворио је Емир Кустурица, а током осам сајамских дана своју продукцију представиће 450 српских и иностраних издавача.

Представљање

Књига "Слободна Српска", објављена у издању "Независних новина", представљена је јуче прва на штанду РС. О књизи су говорили Милан Љепојевић и Франц Шошња, који су рецензенти овог издања. Књига је, према ријечима рецензената, од изузетног значаја, јер су на једном мјесту сабране све ријечи Милорада Додика, државника који већ 12 година храбро води РС путем слободе, очувања националног идентитета и стабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана