Роман “Пакао” Ерленда Луа објављен на српском језику: Хумор и апсурд у срцу таме

Миланка Митрић/агенције
Роман “Пакао” Ерленда Луа објављен на српском језику: Хумор и апсурд у срцу таме

БЕОГРАД – Ерленд Лу је један од превођенијих норвешких писаца чија дјела на српском језику већ неколико година уназад објављује издавачка кућа “Геопоетика”, а на радост свих обожавалаца објавила је и његово најновије дјело “Пакао”.

Радња најновијег Луовог романа прати тек разведену Ракел која се преселила у малу кућу с баштом. Дјеца бораве код ње сваке друге седмице те она има много слободног времена.

- И баш од те досаде једног дана одлучи да среди башту зарђалим ашовом који је нашла у шупи, а онда, пронађе врата и степенице које је одведу право у туристичку посету паклу, и то с најповољнијом улазницом за десетодневни обилазак. Изненадно откриће претвориће се у неочекивану авантуру која ће јој потпуно променити живот - стоји у опису романа.

Ово дјело, изворно објављено 2019. године, на српски језик превео је Радош Косовић  који је на српски превео и Луова дјела као што су “Крај нама познатог света”, “Попис”, “Фвонк”, “Прохујало са женом” и “Животиње у Африци”.

- У Луовом стилу, путовање у срце таме врца од апсурдности и црног хумора. Духовит, прецизније, сатиричан, наивно детињаст, а мудар, Лу се разрачунава са стереотипима и људским слабостима.  Контрадикторно, а опет тако луовски - написао је још један роман у којем је непосредан, директан, довољно храбар да се поиграва са оним с чим се не игра, а и алегоричан, пун симбола и скривених порука. Стога, можда се овај невелики роман и не сме читати само једном - саопштила је издавачка кућа “Геопоетика” о роману “Пакао”.

Стејн Рој из “Адресеависена” ово дјело описује као апсурдан роман, са изненађујућим крајем, док Герд Елин Става Сандве за “Дагсависен” наводи да је нови Луов роман, прије свега, забаван.

- Нови роман Ерленда Луа је забаван, али и изненађујуће инспиративан. Језик подржава хумор. Изреке, Данте и библијски стихови смењују се с модерним терапеутским језиком. Наивни тон ће Луови читаоци свакако препознати. Ерленд Лу је написао топлу књигу. Не само зато што се одиграва у паклу - стоји у критици за “Дагсависен”.

“Геопоетика” је раније објавила и Луове романе “Волво камиони”, “Мирни дани у Миксинг Парту”, “Доплер” и “Наиван. Супер”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана