Роман “Еден” у издању “Суматре”: Класик фантастике у новом руху

Б.П.
Роман “Еден” у издању “Суматре”: Класик фантастике у новом руху

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Суматра” објавила је у новом издању на српском језику роман “Еден”, у којем се великан научнофантастичне књижевности Станислав Лем први пут на студиозан и аналитичан начин бави темом првог контакта.

Радња романа почиње принудним спуштањем земаљског свемирског брода на неистражену планету Еден. Чланови посаде коју чине капетан, доктор, инжењер, хемичар, физичар и кибернетичар покушавају да поправе оштећену летјелицу, али истовремено користе прилику да обиђу и истраже околне терене мало познате планете. Истражујући свијет на којем су се непланирано нашли, чланови посаде наилазе на развијено друштво старосједилаца, чија култура и социјална структура изазивају многе етичке и моралне дилеме, а како се даље буду суочавали са непознатим еко-системом и технологијама, њихова перспектива доживјеће драстичан преображај.

Овим романом Лем је истраживао различите теме о комуникацији, разумијевању и сукобу између различитих врста, те поставља питања о природи живота и људској склоности ка деструкцији. Овим темама бавиће се и у каснијим романима “Соларис”, “Непобједиви”, “Глас господара” и “Фијаско”, чији ће заједнички именилац бити мотив апсолутног неразумијевања између људи и ванземаљских ентитета. Нови превод романа урадио је Петар Вујичић, а у књизи је штампан и поговор Николе Танасића који Лемов роман описује као мултижанровско ремек-дјело које је разбило каноне жанра.

-Ако бисмо хтели да Еден читаоцу опишемо у једној реченици, онда би то била прича о Дефоовом “Робинзону Крусоу” у Кероловој “Земљи чуда”, испричана у стилу атомпанка и проткана елементима гротескног боди-хорора и суптилне политичке сатире, написао је Танасић. Роман је оригинално објављен 1959. године, данас се сматара класиком европске књижевности и до сада је имао неколико превода на српском језику.

Ново издање “Едена” броји 286 страна и рађено је у меком повезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана