Ријечи владике Николаја

Мирна Пијетловић
Ријечи владике Николаја

Билећа - Нови двоброј књижевног часописа “Нова Зора” изашао је недавно из штампе, а читаоци имају прилику да на више од 500 страна прочитају низ текстова, есеја, ликовних критика и разговора у већ добро познатим рубрикама респектабилног листа.

Испричао је то за “Глас Српске” уредник “Нове Зоре” Никола Асановић, коју објављује Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”, одбори из Билеће и Гацка.

- У рубрикама “Наши људи и крајеви”, поезија, проза, есеји, прикази, разговори, читаоци могу да нађу бројне интересантне радове. Овај двоброј “Нове Зоре” почиње чувеним текстом светог владике Николаја насловљеним “Не кради државу” и текстом Исидоре Секулић “Приступна реч” - истакао је Асановић.

Подсјећању на Нобелову награду за књижевност Иви Андрићу такође је посвећен одређен број страница часописа.

- Овога пута смо разговарали са проф. др Мирком Зуровцем -  казао је Асановић.

Врло интересантан текст “Писма без одговора” Милована Данојлића такође заузима значајан дио “Нове Зоре”, а објављује се већ у неколико бројева.

- Данојлић на себи својствен начин у тексту износи своја сјећања, али и неке веома значајне моменте из времена прије четири деценије. То су седамдесете године, које су биле “болне”, како политички, тако и књижевно - каже Асановић.

Додао је да се у часопису налази и поезија и проза значајних српских пјесника, као и неколико значајних драмских текстова.

Посебно је истакао значај есеја које доносе из пера Гојка Шантића, Слободана Рауковића, Мирољуба Јоковића, Аћима Вишњића и многих других.

Најстарији сарадник

- Међу есејима се налази и дјело Јована Јовановића, нашег сарадника који има 107 година, али који и даље пише бритко и учено, као младић. Јовановић је рођен 1906. године у Бићевићима код Бара. Био је дугогодишњи директор Гимназије у Фочи, а затим и културни посленик у Народној библиотеци у Сарајеву - истакао је Никола Асановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана