“Ратови звијезда” на Шекспиров начин

Танјуг
“Ратови звијезда” на Шекспиров начин

Лондон - Родитељи и учитељи су се у прошлости окретали скраћеним издањима “Отела” или стрип верзији “Антонија и Клеопатре” како би привукли дјецу Шекспиру, на опште згражавање пуританских академика шокираних поједностављивањем дјела великог барда.

Сада се поставља питање шта ће ти исти академици рећи када чују за нову сагу Ијана Дешера на 174 стране, под називом “Wiliam Shakespeare’s Star Wars” (“Ратови звезда Вилијама Шекспира”) која ове седмице стиже у књижаре.

Аутор и његов издавач тврде да не покушавају да поједноставе Шекспира већ да закомпликују “Ратове звijезда” препричавањем сценарија у стиху.

Дешер је објаснио, како преноси “Индипендент”, да је Џорџа Лукаса за “Ратове звijезда” инспирисала студија Џозефа Кемпбела о наративним архетиповима која је вукла паралеле између грчких митова и холивудских вестерна у Шекспировом маниру.

Писац је указао на сличности Обија ван Кенобија са Проспером из “Олује”, Чубаке са Калибаном, Џаба Хата са Фалстафом, Артудитуа и Ситрипија са Розенкранцом и Гилденстерном.

Он наводи и да су комплексне везе родитеља - дjетета и ментора - студента у “Ратовима звиjезда” директно извучене из “Хенрија IV”, “Олује” и “Хамлета”, као и да Дарт Вејдер посједује сву злобу једног Јага из “Отела” или Едмунда из “Краља Лира”.

Да су “Ратови звијезда” били Шекспиров комад, он би био сматран фикцијом са елементима историје, комедије и трагедије, објашњава Дешер.

Британски лист наводи да ће се академици извесно вријеме забављати овом књигом због комбинације Шекспировог језика и дешавања у “Ратовима звијезда”.

Шта је слљдеће, пита “Индипендент”, “Сумрак” урађен у стилу Чосерових “Кентерберијских прича”?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана