Књижевна манифестација у организацији “Гласа Српске” од 13. до 19. септембра у Бањалуци: Ранко Рисојевић отвара Сајам књиге

Миланка Митрић
Књижевна манифестација у организацији “Гласа Српске” од 13. до 19. септембра у Бањалуци: Ранко Рисојевић отвара Сајам књиге

БАЊАЛУКА - Сајмови књига, кад год и у ком обиму били, на неки свој начин јесу мали празници за све оне који уживају у великим свјетовима које књижевност доноси, а тражење нових наслова на штандовима посебна врста мале радости.

Једна од таквих смотри, посвећена књигама јесте Сајам књиге, у организацији “Гласа Српске”, који ће ове године бити одржан по 28. пут.

Сајам књиге, који ће бити одржан од 13. до 19. септембра у Спортској дворани “Борик”, свечано ће бити отворен 13. септембра у 18 часова бесједом бањалучког књижевника Ранка Рисојевића.

- Одлучили смо да књижевну беседу одржи наш књижевник Ранко Рисојевић, што нам је посебна радост да то буде домаћи књижевник. Истог дана имаћемо промоцију његове књиге “Моје књиге”, што је нека врста аутобиографије - рекла је руководилац “Гласовог” Сајма књиге Петра Ивић.

Ивићева каже да ће ове године издавачи из Србије наступати на заједничком штанду, а да су пријављени као Удружење издавача и књижара Србије и Удружење професионалних издавача Србије.

- Као и претходних година, са нама ће бити излагачи и издавачи из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије. Оно што је похвално и што посебно издвајам и чему се радујемо јесте то што смо поново активирали наступ издавача из Србије, којих ће бити присутно 14, а међу њима су “Архипелаг”, “Геопоетика”, “Клио”, “Албатрос” и други, који иначе не долазе на сајам самостално, из неког њиховог разлога, а овај пут наступиће на заједничком штанду - објаснила је Ивићева.

Осим издавача и излагача, на сајму ће и ове године бити реализовано неколико промоција.

- За сада су нам пријављене бројне промоције, као што је промоција која ће бити одржана 14. септембра у 12 часова. Реч је о дружењу бањалучког књижевника Ранка Павловића са најмлађим читаоцима, када ће бити представљена његова књига “Лијек за љубичасте звијезде”. Такође, ове године од 13. до 15. септембра имаћемо сталне панел-дискусије и директно укључење у програм БХ радија - казала је Ивићева.

Она је навела да је ријеч о емисијама БХ радија, које се баве различитим темама које се тичу књижевности и издаваштва.

- То су теме “Мјесто писца и издавача из БиХ на европској књижевној сцени”, те “Заступљеност савремене књижевности у образовном систему” и “Значај књижевних награда”. Све дискусије почињу у 14 часова - навела је Ивићева.

Како додаје, ове године у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Министарством културе и информисања Србије, биће реализована промоција проф. Бошка Сувајџића, који ће 14. септембра у 17 часова говорити о теми “Филип Вишњић, класик српске књижевности”. Након тога, од 18 часова планирана је промоција књиге “Кад ђаволи полете”, Владимира Кецмановића.

- Ове године с нама ће поново бити књижевник Дејан Алексић, који ће 15. септембра у 12 часова представити књиге за децу. Такође, 15. септембра у 12 часова доделићемо традиционалне награде “Моштаница” за издавачки подухват, “Липље” за савремену књижевност, “Гомионицу” за књигу за децу, “Ступље” за неговање традиције и духовности и “Крупу” за најбољу промоцију на сајму - истакла  је она и додала да ће о наградама одлучити жири чији предсједник је Душко Певуља, а чланови Миладин Берић и Свјетлана Тадић.

На сајму ће бити уручене и награде “Златна сова” и “Совица”, које додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Осим тога, 16. септембра на штанду “Боок” своје књиге потписиваће књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Ивићева напомиње да ће ове године поново своја издања представити неки издавачи који нису били дио сајма годинама, као што је “Младинска књига” из Сарајева, а своја издања представиће и “Нова књига”, “Лагуна”, “Вулкан”, “Пчелица”, “Боок” и многи други издавачи, чији списак још није употпуњен.

Сајам ће бити отворен сваког дана од 10 до 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана