Радовановић: Награда „Растко Петровић“ од великог значаја

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД- Мркоњићки пјесник Радмило В. Радовановић добитник је књижевне награде "Растко Петровић" за збирку пјесама "Дивински Орфеј", коју додјељује Матица исељеника и Срба у региону.

Радовановић је рекао Срни да му награда значи много јер носи име великог књижевника Петровића.

"Награда је додијељена за моју нову 26. збирку пјесама Дивински Орфеј, коју је већ наградило Министарство просвјете и културе Републике Српске на овогодишњем конкурсу за издаваштво", истакао је Радовановић.

Он је додао да је ова књига у цјелости објављена у најпознатијим часописима у Србији и региону.

"Часопис Развитак из Зајечара је публиковао 12 мојих пјесама, часопис Свеске из Панчева 15, а књига је промовисана и на сајмовима у Београду и Бањалуци", навео је Радовановић.

Он је препознатљив по томе што је у основи његових пјесама грчка митологија, па тако и у овој збирци не заобилази античке митове.

Књижевник и критичар Марина С. Грујић написала је у рецензији да је очигледно да пјесник Радовановић, херцеговачко-грчке провенијенције, не одступа од уобичајених, омиљених и прирођених мотива и тема, те пјесника и других знаменитих личности.

Поред Радовановића, ову награду за 2022. годину добили су и Гордана Пешаковић из Орланда из САД за животно дјело, Милка Кајганић из Цириха из Швајцарске за роман "Љубав према слободи" и Љубиша Симић из Франкфурта за стваралаштво за дјецу.

Пешаковићевој је награда уручена на свечаности у Орланду 16. децембра док ће осталим лауреатима бити уручена на свечаности у Београду у наредном периоду.

Матица исељеника и Срба у региону додјељује награду "Растко Петровић" од 1996. године у четири категорије - за животно дјело и за најбоље прозно и поетско дјело и стваралаштво за дјецу у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана