Прозна игра стварања и уништавања: Збирка прича “Хербариј свете смрти” Михаеле Шумић представљена у Банском двору

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Збирка прича “Хербариј свете смрти” бањалучке књижевнице Михаеле Шумић представљена је љубитељима књижевности у сриједу навече у оквиру програма “Мали ноћни разговори” у Вијећници Банског двора.

Овим је Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” отворило нову сезону догађаја. Публика је уживала у сјајном разговору ауторке Михаеле Шумић и уреднице збирке Марије Пејић, а предивну атмосферу су употпунили квартет “Либертанго” и првакиња Народног позоришта РС Слађана Зрнић која је читала одломке из “Хербарија свете смрти”.

Збирка прича говори о феномену рађања и смрти, стварања и уништавања, трауме, љубави или мржње и на крају, о митовима и увјерењима којима се објашњавамо једни другима.

Ауторка "Хербарија свете смрти" Михаела Шумић је истакла да ју је атмосфера коју је створио “Либертанго” на тренутке пребацила у један други свијет који је личио на филм “Поноћ у Паризу” режисера Вудија Алена.

- Читање Слађане Зрнић и мени је помогло да оно што сам писала видим, саслушам и разумијем из једне до сада непознате тачке гледишта. Суштина књиге, успркос разноликости тема, је у “сецирању” свакодневице различитих епоха, у насиљу које је скривено у сваком од нас и природној жељи да, у којем год времену живимо, будемо слободни, макар та слобода захтијевала жртву - казала је Шумићева.

Концепт “Малих ноћних разговора” обједињује различите врсте умјетности и кроз њих представља књижевност на  јединствен начин.

- Иако се посљедњих година на нашим просторима књижевност попела на вишу љествицу видљивости, овакав спој различитих умјетности публици, али и ауторима, даје другачији доживљај оног написаног остављајући простор да се књижевност интерпретира кроз једну нову призму и на неки начин оживи пред публиком - рекла је Шумићева и додала да је “Императив” оваквим спојем различитих умјетности постигао јединствен доживљај књижевности.

Уредница

Марија Пејић је казала да је промоција збирке “Хербариј свете смрти” примјер како размишљање “изван кутије” може довести до сјајних резултата.

- Ако публика у прекидима разговора може на практичном примјеру чути како та збирка треба да звучи, и ако се упусти у ритмове композиција које диктирају атмосферу, тек тад се може рећи да су у потпуности доживјели и књигу и писца. Михаелина збирка потврђује то потпуно препуштање и бијег у један другачији свијет који је својствен само њој - истакла је Пејићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана