Промовисана књига “Окус козјег сира” Елиса Бекташа

Срна
Промовисана књига “Окус козјег сира” Елиса Бекташа

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је вечерас промовисана књига “Окус козјег сира и друге приче” Елиса Бекташа који је поручио да човјек не би олако требало да прихвата митове већ треба да их преиспита.

Бекташ је током промоције у Народној библиотеци рекао да је у питању збирка 17 кратких прича у којој аутор преиспитује мит као простор постојања.

Он је додао да је ријеч о причама које су настајале у распону од десетак година, а заједничко свим причама је сумња без које нема умјетности.

Будући да су наслови прича необични, Бекташ је рекао да у свакој причи настоји да помјери границу између прозног и поетског текста, те тежи да наслов послужи као шлагворт за отварање приче.

Када је ријеч о причи по којој збирка носи наслов “Окус козјег сира”, Бекташ је рекао да је главни лик у тој причи мачак који је стваран.

“Он показује Пигмалиону да, када му се нуди храна, мачак узима само козји сир - он је естета бира оно што хоће, а човјеку је потребно свега. Он на тај начин покушава да подучи митског лика Пигмалиона, али узалудан посао”, рекао је Бекташ.

Историчар умјетности Драган Чихорић рекао је током промоције да читаоцима у ово дјело није лако ући, али да то није недостатак, већ да се књизи може приступити из било којег угла.

“Оно што је карактеристика Елисовог писања јесте чињеница у грађењу наратива, јер поред митолошких, различитих алузија на савремено, топографија и свега осталог појављују се елементи који су чврсто изграђени - непорециви”, рекао је Чихорић.

Чихорић је додао да у причи по којој књига носи назив, козји сир показује неку врсту естетике која не иде у прилог Пигмалиону, него мачку који купи мрвице са Пигмалионове браде и тако се храни.

Према његовим ријечима, мачак је опрезан пред чињеницом постојања и искуства док Пигмалион није - он је халапљив, што урушава естетику.

“Однос између естетике и етике који је обиљежио историју античке умјетности код Елиса је демонтиран”, рекао је Чихорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана