Промовисана књига „ Хероине са свјетским одличјем“

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- У организацији Народне библиотеке Требиње одржана је промоција књиге "Хероине са светским одличјем" - казивања о српским добитницама медаље "Флоренс Најтингејл", аутора Владимира Мандића, објављено је на сајту Народне библиотеке.

Седамнаест жена је од 1919. до 2021. године, на приједлог Црвеног крста Краљевине СХС, СР Југославије, Републике Србије и Републике Српске добило једно од највећих свјетских признања за хуманост - медаљу "Флоренс Најтингејл".

Марија Галић, предсједник Удружења медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије који су и издавачи, каже да је ово четврто допуњено издање књиге у којој је представљено 17 добровољних болничарки и медицинских сестара, међу којима су и двије хероине из Републике Српске - Михољка Јанковић из Требиња и Љиљана Глуховић са Пала.

"Аутор у књизи каже из далека лепе жене, а изблиза установе. Мислим да је ово доста јака реченица која описује све хероине. Свијет им је одао признање за племенитост и пожртвовање, доброту, храброст, старање о рањеницима и бригу о човјеку у најтежим тренуцима", навела је Галић.

Михољка Јанковић, пензионисана медицинска сестра ово признање за свој рад и залагање добила је 2007. године.

"У овој књизи описано је моје учешће у рату, као и 40 година преданог рада у здравству и 30 година волонтерске активности у Црвеном крсту Требиња и Црвеном крсту Републике Српске. Више од 150 пута сам дала крв. Иако сам у пензији, и даље сам активна у Удружењу за узајамну помоћ у душевној невољи Соната из Требиња. Доста труда и рада је уложено и када би се опет родила, све би поновила", истакла је Јанковић.

Љиљани Глуховић ово значајно свјетско признање припало је 2017. године.

"Прије рата сам радила у породилишту у Сарајеву, избијањем ратних сукоба дошла сам на Пале, гдје сам учествовала у стварању ратне болнице Коран, а након завршетка рата формирала сам Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама, а од 1996. године радим у Црвеном крсту Републике Српске и за двије године ћу у пензију. Ово признање је велика част, обавеза и инспирација за друга велика хумана дјела", рекла је Глуховић.

Аутор књиге "Хероине са светским одличјем" новинар Владимир Мандић преминуо је у јануару ове године.

У музичком дијелу програма на синоћњој промоцији публици се представио на гитари Вук Вујачић, ученик другог разреда Музичке школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана