Промовисана књига "Цртице из живота" Јасмине Радановић

Срна
Foto: срна

ДЕРВЕНТА - Збирка кратких прича "Цртице из живота" Јасмине Радановић представљена је у Дервенти, а аутор истиче да су приче инспирисане стварним догађајима и сјећањима.

На промоцији одржаној синоћ у Центру за културу, Радановићева је рекла да је у збирци 25 кратких прича које су настајале са жељом да постану вјечни траг свега оног што је у њеном животу важно.

"Својим причама и писањем уопште покушала сам да успоменама и сјећањима удахнем нови живот, да оживим све оне драге људе који су обогаћивали моје дјетињство, одрастање и сазријевање.

Та сјећања су најчешће пробуђена неком пјесмом, покретом, разговором или фотографијом и ријечи би се саме низале у приче, а свака од њих носилац је једног раздобља мог живота", рекла је Радановићева.

Она додаје да је свако раздобље живота, било лијепо или не, једнако важно јер често носи нешто неочекивано. Подршку књижевници, поред великог броја суграђана, исказао је и градоначелник Милорад Симић.

"На нашим просторима, и у нашем граду, доста се ради на књижевности и објављивању дјела, и то у континуитету, а посебно ми је драго да се аутор ове књиге Јасмина добро уклопила у списатељски миље.

Вјерујем да ће присутни вечерас ову књигу са задовољством понијети кући и уживати у њој", рекао је на промоцији Симић.

Књига је објављена у издању Српског књижевног Клуба "Вихор" Дервента. У промоцији књиге учествовали су и рецензенти Савко Пећић Песа и Фрањо Милош.

У рецензији Милош истиче да читаоци не треба да очекују "високи и дубоки литерани доживљај", јер текстови у књизи углавном нису тако ни писани, али у појединим дијеловима ауторка доказује своје литерарне таленте.

"Кратке приче - записи из живота, више су дневник писан, не директно након догађања, него на основу сјећања. Радановићева се радо враћа у своје дјетињство.

У сретни период живота једне осредње, али вриједне и надасве сложне породице у којој је пуно радости и љубави", навео је Милош.

У рецензији Пећић наводи да ове цртице – приче из живота, које се могу назвати литералним школским радовима јер немају заокружени потпуни књижевни облик класичне приче, имају своју вриједност као документ из преживљеног живота у срећном и задовољном дјетињству, на крају су и трагичне, обиљежене дубоким и неизбрисивим болима, а описан је и сусрет са новим животом, одрастање и рађање нове среће у породици са рођеном дјецом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана