Промовисана “Антологија српске поезије” Ненада Грујичића

Агенције
Промовисана “Антологија српске поезије” Ненада Грујичића

Приједор - У организацији Народне библиотеке “Ћирило и Методије”, у Приједору је синоћ организована промоција другог издања књиге Ненада Грујичића “Антологија српске поезије /1847-2000/”, чији је издавач “Бранково коло” из Новог Сада, преносе агенције.

Аутор је на промоцији истакао да је књигом обухватио 290 пјесника ијекавског и екавског језичког крила, те да је на прикупљању материјала и њеној изради радио четири године.

- Водио сам рачуна да обухватим укупан српски духовни простор кроз вријеме, и ова антологија покушава да демистификује неке постојеће антологије и жели да каже да ми као релативно мали народ и мали језик, имамо велику поезију и да је зато било потребно прикупити све оно што вриједи у том језику - рекао је Грујичић.

Он је додао да је нарочито било важно валоризовати поезију насталу у посљедњих пола вијека и показати да је и тај период богат и да се велики број пјесника из овог времена може поредити са старим познатим пјесницима.

Грујичић каже да је први пут у једну озбиљну антологију уврштено и шест пјесника рок-енд-рола и кантаутора, а ријеч је о Милану Младеновићу, Бранимиру Штулићу, Ђорђу Балашевићу, Бори Ђорђевићу и Момчилу Бајагићу. У књизи је заступљено и 35 жена пјесника.

Директор библиотеке Мара Ећим рекла је да је ово књига о којој ће се много говорити, те изразила задовољство што је у њој заступљен и пјесник из Приједора Драгана Крагуљ.

Стихове из антологије су говорили глумци приједорског позоришта Зорица Јојић и Деан Батоз.

Тираж овог другог издања је 1.000 примјерака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана