Промовисан роман "Јагма" Сенахида Незировића

Срна
Промовисан роман "Јагма" Сенахида Незировића

ПРИЈЕДОР - Књига "Јагма", аутора Сенахида Незировића, представљена је вечерас приједорској публици.

Аутор је, представљајући свој четврти роман приједорској публици, рекао да сваки књижевник настоји да у свом опусу направи својеврсну синтезу књига које је почитао прије, од своје ране младости, па до зрелих дана.

"Ово је прича о страдању једног врхунског интелектуалца и неких мојих школских другова који су страдали смо зато што су некоме сметали. А зашто жЈагмаж? Шта је историја Босне? То је историја јагме, отимачине, грабљења територија, преверавања, економских експлоатисања", појаснио је Незировић.

Он је нагласио да је овај његов роман настао захваљујући великим писцима као што су Јаков Игњатовић и његов "Вечити нежења", Милан Кундера и роман "Живот је негдје другде".

"Ту је и утицај једног од највећих писаца нашег поднебља, то је мој Тузлак Меша Селимовић и мој највећи узор, наш највећи и једини нобеловац књижевник Иво Андрић", рекао је Незировић.

Овај аутор добитник је многих награда и признања, међу којима је на вечерашњој промоцији истакао "Кочићеву награду", коју је, као средњошколац, 1980. године добио од Друштва наставника српско-хрватског језика, чији је предсједник био Љубомир Зуковић, касније његов професор на факултету.

Незировић је члан Удружења књижевника Републике Српске, Друштва књижевника Београда, Српског просвјетно-културног друштва "Просвјета" Тузла, Клуба Брчко дистрикт БиХ и Друштва новинара у БиХ, а његови романи "Церемонијал", "Таксират" и "Клаићи" су превођени на више језика.

Гост промоције била је Нада Стјепановић Бабуновић, која је истакла да "Јагма" говори о животу аутора у једном градићу, који није био посут ружама. Она је рекал да се Незировић - и кроз живот и кроз књигу, носи храбро са свим недаћама.

"Сви којима сам давала књигу на читање су рекли да су је прочитали у једном даху. Књига је врло читљива и прихватљива за нас, обичне људе", рекла је Бабуновићева.

Књижевни критичар Раденко Кела рекао је да је "Јагма" необичан, модеран роман у којем ће се многи препознати, као и да је књига позитивна за читање и промишљање.

Књига је промовисана у градској читаоници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана