Приређена свечана академија посвећена Рајку Петрову Ногу

Срна
Приређена свечана академија посвећена Рајку Петрову Ногу

ТРЕБИЊЕ - У Културном центру Требиње вечерас је одржана свечана академија посвећена лауреату Дучићеве награде - Рајку Петрову Ногу, у оквиру традиционалне манифестације “Дучићев дан”, која се организује у част великог српског пјесника Јована Дучића.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је у говору да је вечерашња академија посвећена поезији Ноге, великог пјесника, великог Дучићевца и великог Херцеговца, који је преминуо крајем прошле године.

“За Ногу Херцеговина је била колијевка пуна благородног сјемена и земаљског праха. Посебно, он и Требиње били су у вишеструком сродству, по родном тлу, предању и језику, а уз то, деценијама смо дијелили тврду намјеру и дубок занос да, на неки начин, колико се може и не може, Дучићу вратимо бар нешто од оног што му је неправедно одузето”, рекао је Ћурић.

Он је подсјетио да је Ного, добитник највећег друштвеног признања,
“Повеље града”, коју Требиње додјељује истакнутим појединцима и организацијама, онима који су га, на неки начин задужили.

“Ного је задужио Требиње, а све нас, свој народ, својим великим дјелом, које ће трајати док нас и нашег језика буде”, рекао је Ћурић.

Пјесник Ђорђо Сладоје рекао је да је Ного био један од најзначајнијих српских пјесника, чије најбоље пјесме заслужују мјесто у свеколикој антологији српске поезије, која је још за његовог живота постала дио народне духовне својине.

“Ного је у суштини пјесник завичаја схваћеног на начин Исидоре Секулић која каже да је завичај тамо гдје вас познају до најситнијих појединости и знају ваше скривене жеље, па чак и то шта вас боли”, рекао је Сладоје.

Он је додао да је смрт родитеља и гашење дома трајно и дубоко обиљежило живот и поезију Рајка Петрова Нога.

“Испоставиће се да је управо сонет калуп Ногове осјећајности и срећом пронађени сакупљач његовог расутог животног терета, али и човјеколиког хаоса који је завладао свијетом”, рекао је између осталог Сладоје.

Руководилац Одјељења за књижевност и умјетност у Институту за књижевност и умјетност у Београду Светлана Шеатовић рекла је да овогодишњи научни скуп о Лази Костићу потврђује да је Требиње град поезије, мали, али знаменити српски град, који под сијенком Јована Дучића и његове велике пјесничке и дипломатске интелектуалне фигуре чува залог умјетности на најбољи могући начин.

У програму свечане академије учествовали су Хор “Трибуниа” из Требиња, браћа Теофиловићи - вокални дует из Београда, Вјера Мујовић и Иван Томић, глумци Народног позоришта из Београда, Марко Калајановић - солиста опере Српског народног позоришта из Новог Сада, Невена Живковић - пијаниста Народног позоришта из Београда и Исидора Миливојевић, кантаутор из Котора.

У суботу, 8. априла, у Музеју Херцеговине од 19.00 часова биће одржана ревија народних ношњи из фундуса Градског Културно-умјетничког друштва “Алат Свислајон”, уз стручну пратњу етнолога.

Покровитељ манифестације “Дучићев дан” је град Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана