Приче са Врбаса

А. М.
Приче са Врбаса

Бањалука - Прича о генерацији која је педесет и неке одрастала уз краљицу града, ријеку Врбас, о раји са Мејдана која је на различите начине обиљежила једно доба, међу којима су и они који су ушли у историју Бањалуке, са душом пуном сјете и питким реченицама описано је све оно што је аутор књиге "Тамо преко Врбаса" Томо Марић и сам преживио и осјетио.

Ова књига, читаоце одрасле у том периоду, вратиће у дио живота који се не заборавља, а млађим генерацијама приближиће вријеме прије него што је створена "нова класа".

Томо Марић, награђивани бањалучки новинар и књижевник, који је објавио десетак књига, кроз ово пето допуњено издање романа "Тамо преко Врбаса" води читаоца кроз историју Бањалуке, а препричавањем својих успомена отвара велика животна питања о исконским вриједностима.

Љубитељи писане ријечи у овој књизи протканој душом имаће прилику да у мислима посјете прве игранке уз стари грамофон на "45" обртаја, "чују" звуке "Роллинг Стонеса", присјете се каубојских филмова, али и да прочитају о спортистима тог времена, којима је Томо Марић посветио посебну пажњу.

Иако су били "Витезови улице", они су без "шупље приче" срцем и душом свирали својим симпатијама, сада већ изумрле, серенаде под прозором.

По мотивима "Тамо преко Врбаса" снимљен је и серијал "То, топло љето" у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Пинк БиХ телевизије. Пето издање "Тамо преко Врбаса" ускоро ће бити драматуршки обрађено и за позоришну представу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана