Презентација у Народној библиотеци у Власеници: Сачувати од заборава лик и дјело Марка Марковића

Срна
Foto: Срна

ВЛАСЕНИЦА- У Народној библиотеци у Власеници данас је одржана презентација под називом "Марко Марковић од књижевника до Солунца", у оквиру манифестације "Дани Марка Марковића", посвећене једном од најзначајнијих радника у области културе у БиХ у првој половини 20. вијека.

"Једини је књижевник који је рођен у Зворнику, има улицу у Зворнику. Иво Андрић упутио је посвету Марку Марковићу поводом издавања његовог романа На Дрини ћуприја, Меша Селимовић у сјећањима написао је његову краћу биографију, Тин Ујевић га спомиње у неким својим записима, потписник је Новосадског споразума, одликован је Орденом за рад првог реда", навео је аутор презентације Станислав Томић, професор у зворничком Средњошколском центру "Петар Кочић".

Томић је рекао је да је циљ да се укаже на значај књижевника Марковића који је, како је навео, у овим крајевима заборављен.

"Дао нам је много разлога да га се сјећамо. Његов значај није био само у књижевности, већ и за заједничко добро, борио се за ослобођење овог народа, дао допринос и као човјек и као књижевник", навео је Томић.

Он је рекао да се осам година бави истраживањем Mарковићевог живота и дјела и да је доста тока спознао и открио.

Манифестацију "Дани Марка Марковића" трећу годину заредом организује Народна библиотека Зворник, чији је директор Нега Стјепановић рекла да је Марковић неко ко је дао велики допринос очувању културе и српског језика на подручју БиХ, развоју библиотека и библиотекарства.

"Марковић је био истакнути књижевник и пријатељ, човјек који је друговао са нашим значајним писцима као што су Андрић и Селимовић", истакла је Стјепановићева.

Она је нагласила да је манифестација, коју је покренуло Министарство културе и информисања Србије с циљем очувања културног насљеђа на подручју Зворника, регије, Републике Српске и БиХ, наишла на одличан одзив људи у окружењу.

Према њеним ријечима, у наредном периоду планирају да покрену иницијативу да библиотека у Зворнику понесе Марковићево име, што би био омаж и захвалност за све што је урадио на његовању српске културе.

 У наредном периоду Народна библиотека Зворник прикупљаће грађу и документацију да би урадила монографију посвећену Марковићу, а до тада дјело и значај овог великана биће представљано презентацијама.

"Као неко ко његује завичајне писце сматрамо да нас завичајност издваја од других. Завичајна збирка и завичајни писци су нешто што је карактеристика сваке средине понаособ. Оно што ми имамо од наших завичајних писаца и свака библиотека на свом подручју је нешто што оставља трага на нашем постојању и развоју, културном, привредном и сваком другом, у одређеном периоду", истакла је Стјепановићева.

Власенички књижевник Аћим Тодоровић захвалио је Матичној библиотеци из Зворника за презентацију лика и дјела Марка Марковића и професору Станиславу Томићу који је све то истраживао и представио на најбољи начин.

"Библиотека у Власеници је установа културе која је увијек за сарадњу. Ово је лијепо и едукативно и може да користи свима, љубитељима културе који његују и поштују завичајне писце, културу и културне раднике", навео је Тодоровић.

Марко Марковић умро је на Палама 1961. године. Објавио је, између осталих, књиге "Крива Дрина" и "Од сумрака и до зоре".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана