Преминуо Морис Надо

Агенције
Преминуо Морис Надо

Париз - Фрацуски писац, есејиста и издавач Морис Надо преминуо је у 103. години, саопштио је данас његов син Жил, преносе агенције.

- Мој отац умро је у недјељу у својој кући, окружен члановима породице - рекао је Жил Надо.

Морис Надо рођен је 21. маја 1911. године у Паризу.

Остаће између осталог запамећен по књигама “Историја надреализма” и “Књиге су моја страст”, као и по књижевном часопису “Quinzaine litteraire”, који је основао 60-их година 20. века.

Допринио је откривању читавог низа жначајних свјетских писаца међу којима су Самјуел Бекет, Хенри Милер, Витолд Гомбрович, Жорж Перек и Александар Солжењицин.

Био је ангажован као књижевни критичар за листове Нувел обсерватер, чији је назив некада био Франс обсерватер, и за недељник Експрес.

Радио је за издавачке куће Жилијар и Деноел, а 70-тих година прошлог вијека основао је своју кућу која је носила његово име и објављивала књиге и текстове Анрија Мишоа, Ремона Кеноа, Натали Сарот, Клода Симона и Ролана Барта.

Његова издавачка кућа објавила је преписку и сабрана дјела Гистава Флобера и контроверзног француског писца 18. вијека, Маркиза де Сада.

Промовисао је савремене писце, међу којима и Мишела Уелбека, чији је роман “Проширење подручја борбе” његова издавачка кућа објавила 1994. године.

Између 1945. и 1969. године био је члан жирија за престижну француску књижевну награду Ренодо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана