Преминуо албански писац Исмаил Кадаре

Tanjug
Преминуо албански писац Исмаил Кадаре

ТИРАНА- Албански писац Исмаил Кадаре преминуо је данас у 88. години, преносе албански медији.

Исмаил Кадаре је рођен 28. јануара 1936. у Ђирокастри, у Албанији. Студирао је на Универзитету у Тирани, а затим на Институту за светску књижевност Максим Горки у Москви. 
     
Кадареова књижевна каријера почела је 1960-их, а његов први роман, "Генерал мртве војске" (1963), донео му је међународну славу.  
    
Нека од његових најпознатијих дјела су "Хроника у камену" (1971),

"Палата снова" (1981) и "Сломљени април" (1980).
     
Кадаре је 1990. године због погоршане политичке ситуације у Албанији, емигрирао у Француску, а 1996. постао је члан Француске академије моралних и политичких наука.
    
Кадаре је добио многе награде и признања, укључујући прву међународну награду Мен Букер 2005. Често се помињао као потенцијални кандидат за Нобелову награду за књижевност.
     
Кадареова дјела су преведена на многе језике и сматра се кључном фигуром светске књижевности. Његови романи нуде јединствен поглед на стање људи, албанску културу и утицај историјских и политичких сила на појединце и друштва.
    
Многи од његових романа су били забрањени у комунистичкој Албанији - међу њима и "Палата снова", у којој Кадаре елаборира о односу моћ-појединац.
    
Посљедњих година живио је и писао на релацији Тирана-Париз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана