Представљена књига “Пупин - ловац на звезде”

Срна
Представљена књига “Пупин - ловац на звезде”

НОВИ САД - ловац на звезде” аутора Радослава Лалета Павловића, о животу и дјелу једног од највећих свјетских научника Михајла Пупина.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је синоћ да ова књига читаоца упознаје са свијетом у којем је Пупин стасавао и ђелом којим га је мијењао.

“Аутор нам је осветлио Пупина на необичан и оригиналан начин, који је поставио темеље да ова књига може да израсте у још неке уметничке садржаје и прегнућа попут кинематографије и поезије. Бројни дијалози из Павловићеве књиге довољан су мотив да наставимо да осветљавамо Пупина као човека о којем нисмо довољно знали, а који нас је задужио, често преко мере нашег голог опстанка”, рекао је Мировић.

Он је истакао да читаоци, проницањем у приповједачки дар аутора, изнова доживљавају Пупина и његов дух.

“Упознајемо Пупинов Божији дар и снагу коју је носио. Дар који је, уз велику жељу да успе у свету, био неопходан да би га водио до свега што је постигао и што је проткано родољубивом нити коју је носио целог живота”, рекао је Мировић.

Предсједник Матице српске Драган Станић подсјетио је на чињеницу да је Пупин изабран за почасног члана Матице 1927. године.

“Пупин је изабран за почасног члана Матице српске поводом 100 година од оснивања најстарије културне институције код Срба, а књига која је пред нама чува сјећање на Пупина и његово непролазно дело”, констатовао је Станић.

Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник београдске компаније “Новости”, која је издавач књиге “Пупин – ловац на звезде”, рекао је приликом њеног представљања да је аутор уложио велики труд пишући о “српском великану који је измислио 20. век”.

Аутор Павловић рекао је да је Пупин јунак и узор уз кога се одраста и на кога се треба угледати.

Књига “Пупин - ловац на звезде” представљена је у Матици српској у присуству бројне публике, поштовалаца лика и ђела великог српског научника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана