Представљена књига “Кад будем још млађи” аутора Матије Бећковића

РТРС
Представљена књига “Кад будем још млађи” аутора Матије Бећковића

Бањалука - Књига пјесама “Кад будем још млађи” Матије Бећковића веома духовито и оригинално представља садашње вријеме у којем је утицај савремених технологија на људски живот и понашање изузетно јак, али не увијек баш и позитиван. Ни једна пјесма у књизи нема свој наслов, већ су све насловљене са КБЈМ (Кад будем још млађи), преноси РТРС.

Српска књижевна задруга представила је ново издање књиге пјесама Матије Бећковића “Кад будем још млађи” у којој аутор, њему својственим хумором, обрађује савремени живот.

Говорећи о књизи која је објављена у оквиру Едиције

“Момо Капор”, уредник Српске књижевне задруге Драган Лакичевић оцјењује да овај пут Бећковић користи један посебан језик - “језик савременог свијета на који је утицао интернет, медији, савремене технологије”.

У том контексту, скраћеница КБМЈ (Кад будем још млађи) којом је насловљена свака пјесма у књизи, искориштена је како би нас подсјетила на скраћенице које користимо за државе, људе, јединствени матични број, што нам све даје могућност да сагледамо кризу друштва, језика, морала.

- Ово је књига преправљене памети, књига која нам се смије из огледала Пабла Пикаса - каже Лакичевић.

Бећковићев јунак замишља шта би чинио када би био још млађи, него онда када је био најмлађи.

Изванредна хуморна имагинација, постулати препуни питања и дилема сложени су од промјена и прилагођавања блесавлука и падарокса, елемената националне комедије и политичке лакрдије игре и збиље, вратиће, вјерује Бећковић, читаоце поезији, а поезију на мјесто које јој припада.

- Достигнућа модерне поезије личе на достигнућа модерне хирургије када ти убацују сијалицу у вену и траже гдје си зачепљен. Тако и поезија у нашем врмену тражи свој пут, а књига тражи читаоце као што камера тражи закречен крвни суд. Она је и терапеутско средство. Има учинак биоптрон лампе, саставља кости, крпи душу, хлади опекотине – рекао је он.

Зато би, додао је, осим у Српској књижевној задрузи, ова књига могла да се купује и у продавницама здраве хране.

- Као што Бетмен води борбу против неправде, пошто је био жртва и он и његови родитељи, и својим плаштом штити многе душе, било је очекивано да се његови сљедбеници јаве и међу пјесницима. Када се поруши и исмеје све што вриједи, кренућемо из почетка. Нећемо се ваљда на нешто ослањати и продужавати? Зар није лакше да напишемо нову књигу, него да по кући тражимо негдје затурену, ону стару и давно написану - рекао је Бећковић на промоцији своје нове књиге пјесама “Кад будем још млађи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана