Представљен стваралачки опус Бранка Брђанина Бајовића

СРНА
Foto: срна

ХАН ПИЈЕСАК - У Народној библиотеци "Бранко Чучак" на Хан Пијеску представљен је богат стваралачки опус професора Филозофског факултета у Источном Сарајеву Бранка Брђанина Бајовића, који пише поезију, прозу и драме, аутор је научних студија, бројних стручних и научних радова из области драме, позоришта и књижевности.

Директор Библиотеке Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да је синоћ на књижевној вечери, представљајући Бајовићев књижевни портрет констатовала да његов стваралачки опус прелази број од 219 библиотечких јединица.

"Професор Бајовић је свој књижевни портрет употпунио низом духовитих опаски, анегдота, кратких прича о настанку појединих својих дјела, сјећања на друге умјетнике, своје сараднике, пријатеље, истовремено одсликавши друштвено-историјске, политичке и културне прилике у којима је дјеловао", истакла је Радуловићева.

Она је навела да велики одзив публике свједочи о чињеници да становници Хан Пијеска памте Бајовића по његовим ранијим наступима у оквиру манифестације "Чучкови књижевни сусрети" и цијене његово стваралаштво. Радуловићева је истакла Бајовићеве заслуге у оснивању ове књижевне манифестације, као и велику помоћ и подршку коју је пружио Библиотеци у издавању "Дјела Бранка Чучка".

Она је изразила захвалност професору што је, упркос нарушеном здрављу, прихватио позив за гостовање на Хан Пијеску, на радост читалаца у овом мјесту гдје библиотека постоји већ 99 година. Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Бранко Брђанин Бајовић пише поезију, прозу, драме, студије, публицистику, есеје и критику.

Он је и драматург Народног позоришта Републике Српске. Члан је Удружења књижевника Српске, Удружења књижевника Србије, Драмских умјетника Републике Српске и Удружења филмских уметника Србије као сценариста и добитник је много награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво. Бајовићева дјела су превођена на руски, македонски, румунски, енглески и бугарски језик. Ове године, манифестација "Чучкови књижевни сусрети" биће организована 14. пут када то епидемиолошка ситуација омогући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана