“Понижени и увређени” Фјодора Михаиловича Достојевског у новом издању

Приредила: Илијана Божић
“Понижени и увређени” Фјодора Михаиловича Достојевског у новом издању

БАЊАЛУКА - Роман “Понижени и увређени”, који је наговијестио моћну прозу Фјодора Михаиловича Достојевског, биће објављен у новом издању издавачке куће “Лагуна”, а љубитељи књижевност моћи ће током овог мјесеца да пронађу ово дјело на полицама књижара.

Овај роман први пут је објављен давне 1861. године у часопису “Вријеме”. И у овој књизи Достојевски, као и у другима које се уврштавају међу класике свјетске књижевности, урања читаоца у свијет моралне деградације, неузвраћене љубави и непомирљивих односа приказујући бројне парадоксе људске душе.

Овим романом Достојевски смјело саопштава да они који тлаче, понижавају и вријеђају неминовно сију гњев који прераста у отпор етици праштања.

Оскар Вајлд је тврдио да дјело “Понижени и увређени” није инфериоран роман у односу на друга велика ремек-дјела, а записано је да је и Фридрих Ниче био дирнут судбинама јунака овог романа.

У средишту приче “Понижених и увређених” су Иван Петрович Вања, млади писац, од дјетињства заљубљен у Наташу Ихмењеву коју шармира егоистичан млади племић Аљоша и због којег она напушта родитељски дом. Све троје ће патити због себичних махинација Аљошиног оца, мрачног и моћног кнеза Валковског, а биће суочени и са проблемом моралног избора.

Оскар Вајлд је говорећи о овом роману истакао да он има дубоко аутобиографски значај јер је лик Вање, сиромашног писца који воли Наташу упркос њеном гријеху и срамоти, слика самог Достојевског.

Вирџинија Вулф је истакла да су романи Достојевског узаврели вртлози, пјешчане олује које се врте, водени гејзири који шиште, кипе и усисавају нас. Како је казала “Они су састављени од саме душе. Против наше воље увучени смо, усковитлани, заслијепљени, угушени, а истовремено испуњени вртоглавим заносом. Само су он и Шекспир овако узбудљиви.”

Роман “Понижени и увређени” централна је тема стваралаштва Фјодора Михаиловича Достојевског. У критици је наведено да је ово дјело највише аутобиографско од свих које је написао. Његови јунаци су његова љубав и његова рана, а он је њихов бранилац пред судом читалаца.

Дјело је на српски језик превео Милосав Бабовић.

Дјела

Фјодор Михаилович Достојевски један је од најзначајнијих књижевника у историји свјетске књижевности. Његова најзначајнија дјела су “Злочин и казна”, “Браћа Карамазови”, “Идиот”, “Биједни људи”, те “Зли дуси”. Већина његових романа темељи се на суштинским питањима добра и зла, људске патње, смртности и бесмртности, те постојања и непостојања Бога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана