Покровско пјесничко саборовање  у Броду окупило пјеснике из региона

Срна
Покровско пјесничко саборовање  у Броду окупило пјеснике из региона

БРОД - У Броду је данас, у оквиру “Октобарских свечаности слободе”, одржано пето Покровско пјесничко саборовање, на којем су учешће узели пјесници из региона.

Пјесничку манифестацију организовали су Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб “Вихор” из Дервенте поводом крсне славе храма Покрова Пресвете Богородице и општине Брод, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита зворничко-тузланског Фотија.

Старјешина храма у Броду Жељко Теофиловић рекао је да ће зборник остати као свједок времена, подсјећајући генерације које долазе да су праве вриједности српског народа уткане у православној вјери.

-Саборност нашег народа произилази из живота Цркве јер је она саборна. Сабира нас са свих страна свијета и чини да будемо једно у Христу, браћа и сестре, народ Божији. И само у тој љубави и заједништву опстајемо као народ светосавски и Божији коме ништа не могу искушења овога свијета. Због тога је изузетна важност у очувању покровског саборовања иза кога остаје зборник пјесама који нас окрепљује лијепом писаном ријечју и тиме надахњује да промишљамо о нашем животу и спасењу - истакао је Теофиловић.

Предсједник “Вихора” Ненад Симић рекао је да су пети пут расписали конкурс за доставу пјесама духовне тематике на који је стигло 130 пријава.

-У зборнику који смо данас промовисали, петом у низу, заступљени су пјесници из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Бугарске, АП Косово и Метохија - Србија, Њемачке, Русије - навео је Симић.

Пјесникиња Весна Стојковска из Београда истакла је значај оваквих догађаја.

Констатовала да је овај догађај на једном мјесту спојио пјеснике из свих земаља бивше државе.

Након окупљања пјесника испред храма у Броду, наступили су чланови Културно–умјетничког друштва “Душко Трифуновић”, виолинисткиња Ивоне Ивановић, а након свечаног дијела отварања саборовања у Светосавском дому одржана је промоција заједничког зборника пјесама који носи назив “Покровско пјесничко саборовање”.

Ова манифестација одржава се уз покровитељство општине Брод и начелника општине Зорана Видића, Црквене општине Брод и Српског књижевног клуба “Вихор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана