Поетско вече у част Милована Бјелошевића Белог

Срна
Поетско вече у част Милована Бјелошевића Белог

ДЕРВЕНТА - Поетско вече посвећено Миловану Бјелошевићу Белом одржано је у Дервенти гдје су се учесници присјетили професора, пјесника и политичара који је прије 29 година погинуо у одбрамбено-отаџбинском рату.

Бјелошевић је погинуо 21. маја 1992. године бранећи родно село Доњу Лупаљницу.

Књижевним радом почео је да се бави као средњошколац, а прву књигу приповједака “Коби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године, када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба “Вихор”.

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године. Пред рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку пјесама “Уклећа са липишта”.

Био је и први предсједник тадашње Скупштине општине Српска Дервента.

Поетско вече одржано у организацији Српског књижевног клуба “Вихор” из Дервенте, чији је предсједник Ненад Симић рекао да ово вече представља сјећање на све што је Бјелошевић оставио у наслијеђе будућим генерацијама пјесника.

Представници “Вихора” присуствовали су јуче и полагању вијенаца и цвијећа на гробљу у Календеровцима, гдје су прислужили свијеће и положили цвијеће.

Потеској вечери присуствовали су чланови породице Бјелошевић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Градског одбора СДС-а и други поштоваоци стваралаштва Белог и “Вихора”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана