Почели Илиндански пјеснички сусрети Прљача 2017

Срна
Почели Илиндански пјеснички сусрети Прљача 2017

Дервента - На Тргу православља у Дервенти вечерас су почели Међународни илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2017".

Сусрети су почели окупљањем пјесника на Тргу, а потом је дружење настављено на градској плажи "Патковача" гдје су учесници говорили стихове из пјесама објављених у зборнику.

Предсједник Српског књижевног клуба "Вихор" Савко Пећић рекао је да је ово дружење постало препознатљиво и веома цијењено у региону.


"Окупити више десетина пјесника у данашње вријеме на једном мјесту веома је изазовно, а наш Клуб то успијава низ година уназад", додао је Пећић.

Он је подсјетио да су сусрети били замишљени да шаљу поруку о очувању природних љепота, посебно ријеке Укрине, као и да се укаже на све негативне појаве, што на најбољи начин могу учинити пјесници својим стиховима.

На вечерашњим сусретима учествује Иван Гаћина из Задра чија је пјесма, према одлуци жирија, проглашена најбољом пјесмом о води, те Дервенћани Боро Петковић, који је написао најљепшу пјесму о Укринском воденом цвијету, и Слободан Лејић који је написао најшљивију пјесму.

Најмлађи учесник манифестације је дванаестогодишња Евита Бојковац из Дервенте, а присутни су и Драгица Грбић из Вишеграда, Јока Милошевић из Београда, Бранимир Митровић из Њемачке, те пјесници из сусједних општина и чланови "Вихора" из Дервенте, који је организатор ових сусрета.

У Центру за културу Дервента сутра ће у 12.00 часова бити одржана централна манифестација

Пјеснички сусрети се одржавају под покровитељством начелника општине Дервента Милорада Симића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана