Почеле припреме за фестивал књижевности "Императив": Посвета књигама и њиховим творцима

Миланка Митрић
Почеле припреме за фестивал књижевности "Императив": Посвета књигама и њиховим творцима

БАЊАЛУКА - Колико год вријеме у којем сада живимо било чудно, несигурно и неизвјесно, нужно је да умјетност и култура живе и дишу више него икад.

Писана ријеч проживјела је терете разних времена, а књиге и њихове творце, осим што их читамо, треба на неки начин и да славимо.

Један од начина својеврсног прослављања књижевника и њихових дјела јесу и фестивали посвећени управо писаној ријечи, а један од таквих фестивала је регионални фестивал књижевности "Императив", за чије четврто издање су већ почеле припреме. 

Ова смотра, у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив" и Банског двора Културног центра, биће одржана од 30. маја до 3. јуна у просторијама Банског двора. 

Захваљујући планираним програмима и гостовањима регионалних књижевника Бањалука ће и ове године бити једна врста књижевног центра који ће окупити више од 30 писаца, чији рад ће бити представљен кроз седам програмских садржаја. У сајамском дијелу нова издања представиће 13 издавачких кућа.

- У програму "Разговор са писцем" учествоваће Миљенко Јерговић, Семездин Мехмединовић, Драшко Сикимић, Драго Гламузина и Селведин Авдић. Са овим писцима ће разговарати Дарко Цвијетић, Стево Грабовац, Тања Ступар Трифуновић, Владимир Шагадин и Ђорђе Крајишник - најавила је Санела Бабић, директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив".

"Поезију ће сви читати" је програм у којем ће бањалучки пјесници Борјана Мрђа, Драгана Грујиновић, Владана Перлић, Александра Мариловић и Предраг Бјелошевић бити домаћини пјесницима Моники Херцег, Катарини Сарић, Младену Блажићу, Витомирки Требовац и Владану Кречковићу.

- У програму "Ноте и слова" посјетиоци ће бити у прилици да чују дијелове романа и музику коју су изабрали писци Катарина Митровић, Бојан Савић Остојић, Марија Ратковић и Марко Погачар - додаје Бабићева.

"Бајковница" и "Лектира у подне" су програми којима је посебна пажња посвећена дјеци и младима. Ове године у "Арт биоскопу" биће реализоване пројекције филмова који су рађени према књигама, а у сарадњи са издавачком кућом "Имприматур" посјетиоцима ће бити представљено и неколико аутора чија издања су објавили и који су изазвали пажњу критике и читалац.

- Међу њима су Нада Каурин Кнежевић, Емина Елезовић, Аднан Шехић и Миланка Благојевић - рекла је Бабићева и додала да ће и ове године у кафићу "Yоко" бити организован програм "Кафа са писцем".

За визуелни идентитет фестивала, који је инспирисан романом Реја Бредберија "Фаренхајт 451" и филмом насталим према књизи, задужен је умјетник Хадрон Хигс. 

План је да фестивал буде отворен мултимедијалном изложбом "Огањ или свјетлост?"

- Роман који је у вријеме настанка сврстан у жанр научне фантастике полако постаје наша стварност. Намјера ми је да кроз мултимедијалну изложбу "Огањ или свјетлост" испричам причу из романа "Фаренхајт 451" и повежем је са временом у којем живимо. На тај начин ћу указати на потребу да се сачува књижевност без цензуре и да предност вриједностима које подстичу критичко размишљање у односу на јефтина задовољства попут телевизијских ријалити програма - рекао је Хигс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана