Пјесници на трагу Радичевића

Александра Глишић
Пјесници на трагу Радичевића

Сремски Карловци - Пјесничка манифестација "Бранково коло" окупила је бројне угледне мајсторе стиха, а у суботу је била у знаку обиљежавања 130. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

Други дан 42. "Бранковог кола" почео је на врху Стражилова, а на Бранков гроб цвијеће је положио и свијећу запалио пјесник из Сарајева Горан Симић, који је и говорио једну своју бранковску пјесму. Затим је народни гајдаш Максим Мудринић извео "Бранкову жељу" Јована Јовановића Змаја, написану поводом преноса Бранкових земних остатака 1883. године.

О самом догађају прије 130 година говорио је директор "Бранковог кола" Ненад Грујичић истичући да је чин преноса Бранкових костију из Беча на Стражилово био високоразредни културни догађај Срба митских размјера, који је громогласно одјекнуо у цијелој Европи.

Грујичић је говорио и о сукобу пјесника Јована Јовановића Змаја и Лазе Костића поводом овога догађаја. Костић је био написао "Праву Бранкову жељу" у којој се не слаже са Змајем, јер је сматрао да Бранка не треба преносити у још неослобођену земљу.

Радичевићеву поезију говорио је поред Бранковог гроба драмски умјетник Бошко Петров. У подножју Стражилова, поред споменика Радичевићу, рад вајара Јована Солдатовића, свечано је уручена престижна награда "Стражилово" Драгославу Дедовићу и Борису Лазићу, као и младим пјесницима за прву самосталну књигу, Ирени Бера и Горану Гаврићу Грги.

- Стражилово је данас значајно и по томе што даје простор млађим пјесникињама и пјесницима. Свака генерација мора да се избори за простор. Пјесништво није једини начин да се изразите, али је можда једини који од вас тражи апсолутно унутрашње јемство за изречено - рекао је Драгослав Дедовић примајући награду.

По традицији, одржан је познати стражиловски пјеснички митинг гдје су наступили многи пјесници: Стеван Тонтић, Емсура Хамзић, Мирослав Алексић, Дамир Малешев, Иван Лаловић, Саша Нишавић, Бранислав Зубовић, Маја Белегишанин, Дубравка Миленковић, Милан Ракуљ и други.

Пјеснички турнир

Пјеснички турнир у шаху, јединствен у свијету, одржан је јуче 26. пут у Сремским Карловцима. Учествовали су Горан Бабић, Стеван Тонтић, Петар Лазић, Димитрије Панфилов, Ранко Гузина и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана